O nostalgie ceaușista pe valuri pandemice și rusești


Faptul că astăzi unor tineri li se spune că a existat un lider comunist, Nicolae Ceaușescu, în care trăiau oamenii bine ar trebui să ne dea tuturor de gândit în privința pseudodemocratiei din care am făcut parte în ultimii 32 de ani. Totuși…iată câteva lucruri de ştiut despre Nicolae Ceauşescu.

Nicolae Ceauşescu s-a născut la data de 26 ianuarie 1918 în comuna Scorniceşti din judeţul Olt. Era al treilea membru adus pe lume într-o familie, ce urma să numere zece copii ai lui Andruţă şi Alexandrina Ceauşescu. La vârsta de 12 ani, pleacă la Bucureşti şi se angajează ca ucenic la diferite ateliere şi fabrici.
În 1933, se înscrie în cadrul UTC, secţia de tineret a Partidului Comunist Român, formaţiune politică ce activa în ilegalitate, iar în 1936 este condamnat la trei ani de închisoare, fiind încarcerat la Doftana pentru distribuirea unor pamflete comuniste.
În 1939 o cunoaşte pe Elena Petrescu la o reuniune a tinerilor comunişti. Cei doi se vor căsători şase ani mai târziu.
În 1940, Ceauşescu este arestat din nou. Petrece trei ani la închisoarea Jilava, iar până la 23 august 1944 va mai petrece un an de detenţie la Târgu Jiu. În această perioadă îi întâlneşte pe liderii Partidului Comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Chivu Stoica.
La alegerile din 28 martie 1948, Ceauşescu este ales membru în Marea Adunare Naţională, calitate pe care şi-o va păstra până la sfârşitul vieţii. În perioada următoare, Ceauşescu a deţinut funcţii importante guvernamentale:adjunct la Ministerul Agriculturii (1949-1950), adjunct la Ministerul Forţelor Armate (1950-1954) cu gradul de general-maior. Cinci ani (31 mai 1950-3 octombrie 1955) a făcut parte din Prezidiul Marii Adunări Naţionale, fiind şi preşedinte al Comisiei pentru politică externă. Pe 19 aprilie 1954, devine membru al Biroului politic şi este ales secretar al Comitetului central al PMR, acest moment marcând intrarea lui Ceauşescu în rândul liderilor partidului.
În  martie 1965, Nicolae Ceauşescu a fost ales prim-secretar al PMR. Comportamentul lui Ceauşescu s-a schimbat radical după vizitele sale în China şi Coreea de Nord din cursul anului 1971. Încântat de ceea ce văzuse, liderul român s-a hotărât să aplice acasă acelaşi model ideologic. Astfel, la plenara CC al PCR din noiembrie 1971 s-a deschis calea către noua revoluţie culturală.
Prin alegerea sa în funcţia de preşedinte al Republicii pe 28 martie 1974, Nicolae Ceauşescu a monopolizat întreaga putere în stat.
În perioada următoare, prin propagandă, a fost creat un adevărat mit în jurul soţilor Ceauşescu. A fost falsificată biografia cuplului şi istoria naţională pentru a ilustra măreţia regimului socialist şi a conducătorului, Ceauşescu considerându-se un personaj istoric pe linia lui Burebista, Decebal şi a domnitorilor medievali. În presă, la radio şi la televiziune, prin intermediul operelor publicate, preaslăvirea cuplului Ceauşescu făcea parte din propaganda specifică amplificării cultului personalităţii. Va conduce cu o mână forte România până în decembrie 1989.
În timpul Congresului al XIV-lea al PCR din 20/24 noiembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a anunţat achitarea completă a datoriei externe şi a acuzat violent un complot al Statelor Unite şi ale Uniunii Sovietice împotriva ţărilor mici printre care se număra şi România.
În dimineaţa de 18 decembrie, Nicolae Ceauşescu pleacă într-o vizită oficială în Iran, deşi evenimentele din Timişoara luaseră amploare.  Întors pe 20 decembrie din Iran, Ceauşescu susţine un discurs la radio şi televiziune în care pune evenimentele de la Timişoara pe seama unor „elemente huliganice de tip fascist”, instigaţi de „cercurile reacţionare imperialiste”, şi anunţă convocarea unui mare miting a doua zi la Bucureşti. Pentru el a fost începutul sfârșitului.

Datorită izbucnirii manifestațiilor anticomuniste din București în ziua de 22 decembrie a anului 1989, Nicolae Ceauşescu fuge în jurul orei 12 din clădirea Comitetului central la Sinaia și apoi spre Târgoviște. Epopeea fugii dictatorului este demnă de o poveste absurdă în care dictatorul fiind abandonat de toți adepții săi este prins lângă Târgoviște. Este judecat de un complex de judecată care cunoscându-si rolul condamnă pe Nicolae și Elena Ceaușescu la moarte. În ziua de 25 decembrie amândoi foști conducători ai României sunt executați punând capăt comunismului din linia întâi din România. Conducerea României a fost preluată de linia a doua și a treia din Partidul Comunist sub Sfânta oblăduire a Securității, scuzați-mă S.R.I.

Faptul că în 32 de ani am distrus ceea ce mai era bun într-un regim comunist și am preluat doar ceea ce era mai rău face ca și în zilele noastre ca dictatorul comunist să fie regretat de mulți contemporani. Mai mult considerăm că nu am putea trăi în aceleași condiții de dictatură plină de lipsuri și de drepturi politice. Cel puțin denotă faptul, argumentat de istorici ca Vladimir Tismaneanu sau Adrian Cioroianu și alții, că românii nu s-au priceput nici la a face comunism, dar nici de a face democrație. Este tragic și trist că trăim în zilele noastre o nostalgie comunistă tot mai puternică decât să participăm la construirea unei societăți cu o gândire demnă de secolul XXI nu spicuita din alte timpuri istorice. Mai mult merită istoria noastră ca să consemneze despre zilele noastre despre România decât ceea ce este astăzi? Un haos perpetuat cu o frică bombardata tot timpul cu știri bombastice condus voit în această direcție de găști politice santajabile cu dosare și o populație dezorientata și plină de frică și individualism. Cu toate acestea conștientizăm starea de fapt și strigătele noastre de deznădejde nu sunt auzite de nimeni sau sunt complet ignorate și neutralizate. Aceasta este pseudodemocratia cu umbra ceaușista din zilele lunii ianuarie a anului 2022.

Surse: http://www.wikipedia.org

http://www.historia.ro

http://www.adevarul.ro

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

2 thoughts on “O nostalgie ceaușista pe valuri pandemice și rusești

  1. 4 dec. ’57, colonel secu, cu aceleași pulpițe grăsulii, conduce cea mai sângeroasă reprimare a unor țărani care refuzau colectiva: nouă morți, 17 răniți. Pasiunea pentru sânge nu a manifestat-o doar pe ursi și mistreți. Un CRIMINAL

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: