Decăderea- Finalul


Se făcu dimineață. Zorile noii zile i-au prins pe Mara și Born îmbrățișați. Era soare afară lumea părând și în casa lor mai senină. De când a deschis ochii Born s-a uitat la Mara dormind liniștită, câteodată zambareata și liniștită. Totuși parcă așa cum mâinile lui Born au alunecat pe corpul ei când au ajuns în zona abdomenului ei părea mai mare. “S-a îngrășat ” și-a zis Born. După câteva minute și ochii Marei s-au deschis.

B.- Bună dimineața!

M.- Bună dimineața, somnoroaso!

Un sărut parcă al unor îndrăgostiți acompanie dimineața. Mâinile lui Born au început din nou ca să alunece pe corpul ei ajungând și în zona intimă, însă după o serie scurtă de gâfâieli a fost oprit de mâna Marei.

B. -Ce s-a întâmplat? Nu vrei să facem dragoste?

M.- Ba da. Din toți porii ființei mele vreau, dar nu se poate.

B. – De ce? Nu înțeleg..

M.- Păi…Nu se mai poate o perioadă de timp. Pentru că….

B. – Ce s-a întâmplat? Ești bine? Ai probleme de sănătate?

M. – Nuuu. De fapt da. Păi…Amândoi avem o problemă frumoasă.

Se lăsase liniștea. Tot felul de scenarii negative au trecut în câteva clipe prin mintea lui Born.

B. – Nu vreau să te pierd. Te iubesc prea mult. Îmbracă-te repede. Mergem la doctor, la urgențe, oriunde..Trebuie să te faci bine!

M. – Dar sunt bine. Cel puțin deocamdată sunt bine. Poate vor urma grețuri, pofte teribile de ceva anume…

B.- Deci schimbă-ți hainele că mergem.

M.- Am fost la doctor și mi-a zis că evoluează bine. Sunt insaaaaarcinnaaata, prostule! Vom avea un copil!

B.- Un copil? Noi..vom avea un copil?

M.- Daaa. Noi vom avea un copil.

Din nou Born a tăcut. “Un copil!”. Se repetă gândul de mii de ori.

B.- Un băiat! Vom avea un băiat!, a strigat Born.

A sărit din pat și începu să danseze. “Un băiat! Vom avea un băiat!” repetă de zeci de ori printre râsetele Marei. Toată casa se umplu de veselie. “Trebuie să sărbătorim. Chemăm pe toata lumea. Bem, mâncăm. Petrecem astăzi!”. În câteva minute i-a adusese și micul dejun la pat repetând că Mara nu va mai avea voie să facă niciun efort. Toată dimineața sunase la toate cunoștințele pentru a-i invita la petrecerea de la ora 17,00. Făcuse curățenie și chiar dacă Born a insistat chiar ieși cu Mara la cumpărături. Nu o lăsase însă să ducă niciun bagaj. O sărută de nenumărate ori și chiar încerca să asculte burta ei de câteva ori. Nu era încă niciun zgomot.

Puțin după ora 17,00, părinții Marei au ajuns și o soră a ei au ajuns în apartamentul lor. Chiar dacă a insistat Mara, Born nu a dorit ca să-și cheme părinții lui. Nu-i sunase decât la insistentele Marei de câteva ori în ultimul an. Relația dintre cele două părți era una rece pentru că părinții lui erau nemulțumiți de faptul că Born a ales-o pe Mara. “Erau multe alte fete mai bune decât ea cu care puteai să formezi o familie” i-au tot repetat lui Born. Astăzi nu dorea să le asculte nici criticile despre viața lui. “Ai 40 de ani și nu te-ai căsătorit. Este păcat de Dumnezeu să stai nelegitim cu o femeie. Oricum nici bani nu ești capabil să strângi” i-au zis când i-a sunat ultima dată. Astăzi Born nu dorea să asculte pe nimeni că-l critică. Deja începuse să bea vin. Un pahar, două, trei și începu să se certe cu părinții Marei pentru faptul că nu-i asigură Marei un salar mai mare. Ba nici lui nu-i conveneau sfaturile lor despre faptul că nu aveau o mașină. Multe alte aspecte își reproșasera și totul se încheiase cu un dezastru. Mai ales că Mara a încercat să-l oprească să mai bea ceea ce a dus să bea mai mult. După atât de mult alcool a adormit seara fără ca să mai facă și curățenie. Dimineața Born și-a cerut iertare Marei și ea cu greu l-a iertat făcându-l să promită că nu mai bea. Nici nu a mai băut până în ziua următoare dimineața când pornind mai devreme spre locul de muncă s-a întâlnit cu Gheo care sub forma că v-a prinde curaj spre a-și înfrunta șeful a consumat încă două pahare de vin. La muncă a fost cel mai harnic om sau cel puțin așa s-a crezut Born. În săptămânile următoare ritualul bețiilor deveniseră o parte obișnuită a vieții lui Born. Chiar ajunseseră din nou cu Mara la certuri și scandaluri mai ales după ce-si făcură și un credit la bancă pe numele lui cu girant pe Gheo pentru a-și cumpăra o mașină. Born a dorit ca să o surprindă plăcut pe Mara cu o mașină, însă ea nu a fost de acord privind că-l vedea incapabil ca să conducă o mașină din cauza alcoolului. Ori a încercat să-l convingă nu a renunțat la cumpărarea unei mașini.

Într-o seară când Born a ajuns acasă, fiind îmbibat de vin roșu, Mara i-a reproșat ora târzie. Din nou începuse povestea cu mașina și faptul că a pus ca și garanție apartamentul. El i-a reproșat că stă toată ziua și nu face nimic sau că atunci când nu-i este lene face o mâncare proastă. Urla Born de parcă Mara i-a devenit cel mai mare dușman. În acele momente de furie Born i-a dat prima palmă peste obraz. A fost momentul în care parcă a conștientizat pentru un moment ceea ce făcuse. S-a uitat șocat la ea nevenindu-i să creadă. A plecat în cealaltă cameră fără ca să mai să spună vreun cuvânt. A doua zi plin de regrete și-a cerut iertare și două zile nici nu a mai băut. A treia zi iar s-a repetat povestea alcoolului și a urmat a doua palmă, a treia și în următoarea perioadă a devenit un obicei. Mara care la locul de muncă își ascundea vânătăile cu ochelari de soare sau sub pretextul unor accidente acasă. Nu mai ținea legătura nici cu părinții ei și nici cu alți prieteni. Poate și pentru că Born nu o lăsa pentru că el credea că ei o întorc împotriva lui și pentru faptul că ea se rușina ca să fie văzută așa.

Într-o dimineață după ce Born a ajuns la locul de muncă, fiind și în stare de ebrietate, a fost chemat de șeful său, Mihail Grozea, în biroul său.

M.G. – Born, sunt nenumărate plângeri împotriva ta. Treaba ți-o faci greșit, vii beat la locul de muncă, întârzii dimineața de cele mai multe ori și chiar pleci mai devreme. Ce ai de spus despre toate aceste plângeri?

B. – Sunt minciuni. Eu îmi fac munca așa ca de obicei și am băut o singură dată. În rest știți am probleme acasă și…

M.G. – Pe mine nu mă interesează problemele tale personale. Fiecare are probleme, dar acestea nu ne împiedică să ne facem munca și să nu venim beți. Așa că te duci la biroul tău și îți strângi lucrurile pentru că ești CONCEDIAT. Te dau afară!!!

Parcă cuvântul “Concediat” avusese un ecou atât de lung încât continuă până în momentul în care privirea lui Born începuse să se încrunte, totul se întunecă și sări cu cea mai mare forță de care era în stare asupra lui Mihail. Pumni, picioare peste tot corpul lui Mihail care striga din toți porii. În câteva minute intrară în birou doi angajați, printre care și Dudu, desprinzandu-l cu greu pe Born de Mihail. “M-ai nenorocit! Mi-ai distrus viața, Mihail!” urla Born pe culoarul firmei. Striga în continu fiind escortat de agenții de la paza în afara firmei. A dorit să mai intre de câteva ori în firmă, însă a fost oprit cu greu de agenții de pază. Când nu a mai avut forță a început să umble fără țintă pe trotuar, lovindu-se de câte un trecător. A ajuns la un magazin de unde și-a cumpărat două sticle de vin roșu și ajungând la o bancă s-a prăbușit pur și simplu pe ea. Le deschise și lua prima gură, a doua și începu să vorbească. Parcă începuse să-i vadă pe Mihail, Mara și pe părinții lui. Începu să se certe cu ei reproșându-le tot ceea ce-i venea să spună. Credea pe toți vinovați și printre cuvinte se distingea tot mai des pe măsură ce seara deveni mai profundă și sticlele de vin crescuseră “Îmi pare rău, Mara! Îmi pare rău, Mara!”. Izbunci într-un plâns necontenit și de neconsolat. Trecătorii la început l-au întrebat dacă se simte bine, dar apoi au început să-l ignore. “Îmi pare rău, Mara!” tot a repetat până când a adormit.

Deja era frig. Și-a deschis ochii fiind orbit de lumina soarelui și zgomotul unei mașini. O voce stridenta se auzea din depărtare “Aici ți-ai găsit să dormi? Pleacă de aici!”. S-a ridicat cu greu simțindu-si picioarele de fier avansând fără o noimă și mergând în mai multe direcții. S-a făcut deja noapte când după câteva încercări a reușit să introducă cheia în ușă și întunericul l-a întâmpinat în apartamentul său. “Ce pot să-i spun Marei? Oricum nu mă merită. Este prea bună pentru mine” și-a tot repetat pe drum și în momentul în care a intrat în casă. Împletiticindu-se ajunsese până la pat abandonându-se unui somn lung. În momentul în care s-a trezit era liniște. Niciun zgomot de la duș, nici un vas care era spălat. Chiar nu se mai auzea nimic. “Poate a plecat la lucru” se gândi Born scotocind prin servieta sa și găsi sticla de vin salvatoare. Bău o înghițitura zdravănă și avansa spre frigider. “Nu este nici mâncare gătită” își spuse el. Bajbaind și lovindu-se de dulapul unde erau de obicei hainele Marei a rămas fără cuvinte. Dulapul era gol. A plecat repede până pe hol unde erau hainele ei de iarnă și iarăși gol. “A plecat. M-a părăsit și ea” își spuse Born. Pe masă observă un bilet. Atinsese hârtia cu greu și citi “Born te părăsesc! Nu mai suport viața cu tine. Să nu mă mai cauți niciodată. Mara”. “Să te duci naibii de tarfa” urlă Born ca apoi să izbucnească într-un plâns puternic. “Te vei întoarce. Întotdeauna te-ai întors” spuse din nou Born. O altă înghițitura de vin, un drum impleticit până la pat și un somn profund. După câteva zile într-o dimineață din senin auzi zgomote puternice în ușă. Trezindu-se ajunsese cumva până la ușă. Când a deschis i s-a pus o notificare în față “Creditul nu a fost plătit de două luni. Plătiți sau aveți 48 de ore pentru a pleca din apartament. Apartamentul va intra în proprietatea băncii. ” spuseseră doi bărbați bine făcuți. “Eu….” bolborosi Born. “Punem sechestru atunci în 48 de ore.” au spus din nou reprezentanții băncii. Și-a strâns servieta și Born a plecat lăsând apartamentul său așa cum era. A vagabondat câteva zile fără țintă, dormind prin parcuri sau pe unde mai putea. I-a întâlnit pe Gheo, Mitică și Vasi, vechii lui prieteni din bar, însă toți pe rând au refuzat să-l găzduiască chiar și pentru o noapte. Singurul sprijin îi rămăsese sticla de vin. Dormea sub un pod, pe un carton când la un moment dat s-au auzit sirenele și câteva voci care pe un ton amenințător au spus “Luați-l băieți. De când te căutam,6 gunoiule!” Nu mai avea forță să se opună și se trezi urcat într-o mașină.

Born se trezi dintr-o dată pe un pat. Încercă să-și miște mâna, însă observă cătușele. Începu să urle și să se miște în toate părțile, însă fără succes. După câteva minute o femeie în alb a intrat cu o seringa și totul a devenit liniștit. A fost trezit din somn de o voce. “Știi unde te afli?” a spus vocea în halat alb. Born nu a răspuns și atunci vocea a continuat “Ești la o clinică de dezalcoolizare și sub protecția poliției. După perioada de aici vei fi escortat la penitenciar. Ești acuzat de violență domestică și agresiune”. Born nu a putut să zică nimic și gândurile aveau nume “Mara, Mihail Grozea…”. În cele din urmă a scos cu greu câteva cuvinte “Aș vrea un pahar de vin. Numai unul singur vă rog frumos “. Vocea în halat alb pe nume Dinu Popescu i-a spus “Aici nu se bea. După cât de multe lucruri rele ai făcut este chiar culmea ca să mai ceri alcool “. Born înghiți în sec și pe măsură ce orele treceau cerea din ce în ce mai des mult iubitul lui vin. Apoi o agitație oribilă l-a urmărit însoțită de mii de regrete. A adormit și o visase pe Mara. În alte momente o vedea pe Mara de mână cu băiatul lor venind lângă el. O dată chiar a sărutat-o așa lung cum o făcea dimineața nu demult. Chiar vedea cum au ieșit din spital și se plimbau toți trei prin parc de mână. Atunci se trezea și începea să plângă și își dorea să moară. După aceea o vedea jos pe podea în care-l implora “Nu mai da, Born. Vom avea un copil” și începea să plângă atât de puternic încât iar își dorea să moară iar și iar.

Dacă credeți că acesta ar fi finalul potrivit opriți-vă aici pentru că Born de aici a murit. A murit de cancer și se află într-un mormânt nevizitat numai de părinți lui. Pentru aceia care cred că trebuie și pedepsit citiți în continuare.

De fapt Born a murit de mai multe ori. A murit când a primit o condamnare de cinci ani pentru violență domestică, agresiune asupra lui Mihail Grozea și și-a ispășit pedeapsa timp de 3 ani în penitenciar pentru că a fost eliberat condiționat pentru bună purtare. A mai murit încă o dată când a aflat de la Dudu, tânărul de 25 de ani, că raportul lunar era corect și că Mihail Grozea a prins invidie față de Born pentru că patronul firmei dorea ca Born să-i ocupe locul și el să fie dat afară. Oricum Mihail Grozea a fost dat afară pentru neregulile financiare nenumărate din firmă și ispășea o condamnare lungă într-un penitenciar. Poate a ajuns și în politică pentru că Dudu nu mai știa continuarea vieții lui. De altfel datorită lui Dudu care a regretat faptul că i-a ocupat locul de contabil din firmă al lui Born l-a ajutat să se angajeze ca și măturător de stradă chiar dacă avea cazier. Îi făcuse rost de o cămăruță la apartamentul unui bloc, o fostă uscătorie, unde Born stătea cu chirie. Trecuse într-o zi pe lângă barul unde a băut primul pahar de vin, însă chiar a fost tentat nu a mai intrat. Chiar se întâlni cu Gheo care-l chemase doar la un pahar vin, însă de data aceasta a refuzat.

Într-o zi când matura o stradă oarecare a văzut o femeie care se plimba cu un băiat care părea să fie cu probleme de sănătate. Când s-a mai uitat încă o dată mai atent era Mara cu băiatul ei. A dorit să-i spună ceva, însă a observat un bărbat că a luat băiatul de mână și pe ea și au plecat mai departe. Tentația alcoolului prezentă în el îl făcea să fugă în primul bar și să bea. Numai că nu a cedat așa cum nu a mai cedat niciodată după ce a fost internat la clinica de dezalcoolizare. A continuat să măture strada în continuare întocmai cum și-a maturat viața aruncând visele sale, iubirea și locul de muncă la coșul de gunoi. Nu s-a mai apropiat niciodată de o femeie păstrând-o pe Mara în suflet. A mai văzut-o de câteva ori, însă nu a avut curajul de a-i mai spune vreun cuvânt. O fărâmă de zâmbet se mai vedea pe chipul Marei când se întâlneau, dar el nu l-a mai observat. A rămas singur însoțit de tentația alcoolului fără ca să se mai apropie vreodată de o femeie chiar dacă părinții lui au mai insistat ca să o mai facă. Born credea că a făcut suficient rău femeilor și cu credința aceasta a murit la 51 de ani. Câteodată la mormântul lui se mai poate vedea o femeie care duce un băiat pentru a-și și cunoaște tatăl. SFÂRȘIT!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: