Odihnește-te în pace Ion Creangă!


La trecerea dintre ani la prima vedere ziua de 31 de decembrie ar putea să treacă neobservată. Totuși mulți dintre noi avem cel puțin o carte scrisă de Ion Creangă în bibliotecă. De acolo, printre pregătirile noastre de revelion ar putea să para banal că un autor născut în ziua de 1 martie a anului 1839 la Humulesti și mort în ziua de 31 decembrie a anului 1889 la Iași ar putea să mai fie menționat.

Cu toate acestea Ion Creangă nu poate să nu mai fie la modă. “Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc.. ” că încă de când suntem mici avem “Amintiri din copilărie ” și suntem un fel de Nică de la scăldat, furat de cireșe și suntem sfătuiți “ieși copile cu părul bălai la soare ca să râzi” pentru a fi o vreme frumoasă “mi se umple inima de bucurie “. Poate suntem deranjați de un “ceas armenesc” ca o pupăză și vrem ca să nu mai fim treziți de un ceas deșteptător. Cum nu acceptăm părerea de “mai bine fruntaș în sat decât codaș la oraș ” așa cum o avea Ștefan a Petrei vom trece pe lângă o “Ozana lin curgătoare ” spre a merge la școală. Vom trece și pe lângă caprele Irinucai pline de râie dorind să învățăm carte. Inevitabil pe măsura ce vom înainta în vârstă vom deveni un fel de Danila Prepeleac sau un Ivan Turbinca și vom vrea cel puțin “Două pâini” urmând ca să avem o “Soacră cu trei nurori “. Poate ne vom crede un Harap Alb și având prieteni pe Fomila, Setila și alți oameni și luptându-ne cu un Span vom ajunge ca să ne căsătorim cu o prințesă. Trăindu-ne viața ne vom da seama “că suntem proști, dar când ne vom uita în jur vom prinde curaj”. Vom avea un prieten foarte bun care ne va încuraja ca să ne publicăm poveștile și viața noastră care poate se va numi Mihai Eminescu sau în alt fel și de care literatura românească este mândră.

Divorțand de o Ileana și având un fiu Constantin, Ion Creangă, în ziua de 31 decembrie a anului 1889 dorind ca să iasă din casă pe la prânz și ajungând la locul unde era fratele său Zahei pe strada Goliei 51 este cuprins de o criză de epilepsie și un atac de apoplexie. Căzând secerat la pământ și găsindu-și obștescul sfârșit scriitorul este înmormântat în ziua de 2 ianuarie a anului 1890 în cimitirul “Eternitatea” din Iași.

Noi, peste 133 de ani de la trecerea în neființă a lui Ion Creangă avem onoarea ca să nu lăsăm poveștile sale să dispară trecându-le către urmașii noștri. Doar așa un scriitor va supraviețui spiritual peste ani de la trecerea sa în neființă fizică. Dumnezeu să-ți ofere liniștea Ion Creangă!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

One thought on “Odihnește-te în pace Ion Creangă!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: