Din cutia cu amintiri: Frica


Reprezintă o caracteristică specifică ființelor care trăiesc în junglă. Pentru a supraviețui trebuie să fie în stare de alertă pentru că cel mai mic zgomot poate să reprezinte un pericol. Animalele, spre deosebire de oameni, simt pericolul de la distanțe mult mai mari.
Având în vedere că suntem de fapt ființe dotate cu două mâini și două picioare și creierul cel mai dezvoltat avem frica provenită din instinct. De fapt dacă ne este frică intrăm într-o închisoare a propriilor gânduri sau a subconștientului. Frica este prezentă în orice moment al existenței noastre. Avem frica de moarte. Ne sperie de multe ori viitorul. Trăim în tensiunea gândurile de ceea ce va fi mâine sau săptămâna viitoare. Avem frică înainte de a realiza ceva, de un examen sau un nou început. Frica se transformă asemenea animalelor în agresivitate sau violență verbală sau fizică. Ne paralizează de multe ori, devenim neliniștiți și devenim de multe ori pesimiști. “Dacă voi greși ceva sau dacă mă fac de rușine ?” ne spunem de multe ori. Este o reacție a noastră pe care nu o putem controla și de multe ori nici nu știm ce să facem cu ea.
Până la urmă frica este un sentiment normal. Nu am fi oameni dacă nu am avea-o. Nu trebuie să ne arătăm puternici întotdeauna. Avem dreptul și la asemenea sentimente. Numai că trebuie să învățăm să trăim cu ea și să nu o lăsăm să ne conducă. Este normal să ai un eșec sau să te mai faci câteodată de rușine. Altfel cum am învăța că nu suntem perfecți și că, luându-le ca lecții pentru viitor, să le putem corecta? Să ne amintim când ne duceam la un examen pentru care am învățat zile întregi și ne era frică că nu vom știi. După ce am trecut cu bine peste el ne întrebam de multe ori de ce me-a fost așa de frică. Așa că poate cu mai multă încredere în noi, fără să ne lăsăm dominați de frică și cu speranță în viitor vom putea trece mai ușor peste încercările vieții. Iar încercarea peste care va trece omenirea și se numește Covid 19 sau 20 sau care vreți peste câțiva ani va fi un subiect de glumă amară și seacă…..

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: