Despre o carte care NU merită numai citită


Această carte nu merită citită pur și simplu ci merită reflectat la ea înainte de a o deschide și până la a o termina și câteva ore după ce am terminat-o. În primul rând citind anumite recenzii despre ea și văzând anumite reclame de la edituri luăm decizia de a o citi sau a nu o citi. Dacă suntem persoane egocentrice sau extrovertite nu merită să mergem mai departe de coperta cărții. Aceste trăsături pentru că nu vom înțelege personajul Kya. O fetiță care are o familie aparent fericită. Într-o zi totul se năruie în jurul ei pentru că, la vârsta de șapte ani este părăsită de mama și frații ei. Este lăsată ca și gospodină a casei în compania unui tată agresiv și alcoolic, mai mult absent. Casa unde locuia Kya este o casă lângă o mlaștină și este cunoscută în comunitate ca “Fata din mlaștină”. Vinde stridii și multe alte produse pentru a-și asigura traiul zilnic beneficiind de ajutorul a două persoane veșnic pozitive, Marble și Săltărețu. Frecventează o singură zi școala, dar învață să scrie și să citească datorită lui Tare. Kya este fata batjocorita și amăgita atât de Tare care pleacă la facultate, dar mai ales de Chase Andrews, un băiat fustangiu care-i promite că o va lua din mlaștină. Cu toate acestea între cei doi băieți se produce o antiteza, un Tare preocupat de lumea ei și Chase Andrews care doar caută să profite de ea. Punctul culminant este legat de moartea lui Chase Andrews care a fost o crimă sau un accident. Printr-o măiestrie de a scrie Delia Owens scoate două aspecte, dacă mai era nevoie, din profunzimea Kyei. Primul este revolta sa pentru că a fost abandonată de toți cunoscuții ei în mlaștină și al doilea că ea va trece în timpul vieții ei de la dorința de a avea o familie și prieteni la faptul că dorește să fie departe de lumea comunității. De altfel motivul pueril invocat de cei doi băieți este tocmai acela al neadaptării Kyei la viața comunității.

Finalul cărții este fericit, dar și imprevizibil ceea ce face cartea cu atât mai mult de meditat asupra ei. Dacă mai scriem că personajul Kya a publicat mai multe cărți de biologie și că a existat în viața reală și că a murit în anul 2008 deja putem spune că este o carte demnă nu numai de a fi citită, dar și de a fi analizată și “rumegata”. Capacitatea autoarei Delia Owens se remarca și prin faptul că întretaie încă de la începutul cărții trecutul Kyei cu prezentul, mai precis a morții lui Chase Andrews. La un moment dat trecutul și prezentul Kyei se întâlnesc pe măsură pe investigația morții lui Chase avansează. Mai multe însă lăsăm pe pasionații cărților să-și exprime părerea dacă această carte scrisă de Delia Owens “Acolo unde cântă racii” merită citită și analizată. Vă dorim o lectură plăcută!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: