Din cutia cu amintiri: Zilele emigranților


Valurile războiului din țara vecină Ucraina nasc rânduri de emigranți care depășesc numărul unui milion de oameni. Fugiți de spaima gloanțelor și a pierderii vieții lor și a celor dragi au fost obligați să-și lase toată averea agonisita într-o viață. Ea a fost distrusă de mințile diabolice care curma vise și speranțe și distrug orice urmă de umanitate. Numai că văzând cordoanele de oameni care trec prin țara noastră observăm că nu și-au pierdut zâmbetele și dorința de viață. Cu sufletul făcut bucățele au pornit spre locuri noi dorind să înceapă o nouă viață.

O viață care în România se va lovi de neputințe, de locuri de muncă puține și scumpiri ale produselor cu fiecare lună care trece. Poate mulți ucrainieni preferă România ca o zonă de tranzit spre zonele occidentale care sunt teoretic mai prospere. Atât timp cât vor sta aici ar trebui să-și păstreze propria identitate culturală sau să fie asimilați de către societatea românească. Dacă vor fi asimilați de partea negativă a societății pline de corupție sau hoție este de prisos de a scrie că vor îngroșa persoanelor demne de dispreț și va atrage ura populației băștinașe. În schimb dacă vor crește rândurile oamenilor care mai cred în valorile morale care stârnesc progresul societății, chiar dacă vor atrage invidia vor contribui la progresul ei.

Un prim pas este făcut prin dorința ucrainienilor și a statului român de a asigura educația lor prin înscrierea pe listele elevilor din școlile românești, punându-se eventual la dispoziția lor profesori vorbitori ai limbii ucrainiene. Pentru persoanele dornice de a avea un loc de muncă criza acestora va duce la o luptă de supraviețuire în cotidianul românesc. Criza locurilor de muncă și sărăcia prezentă în România vor adânci problemele nerezolvate ale unui stat care nu este nici dornic și nici chiar capabil ca să le rezolve în mod pozitiv. Punând pe un termen mai mare de trei luni drepturile emigranților ucrainieni deasupra drepturilor majorității localnice vor naște animozități din partea localnicilor din România. Cerând azil politic în țara noastră va trebui ca emigranții să devină plătitori de taxe și impozite ai țării.

Respectarea dreptului minorităților și a majorității din România în privința egalității în șanse va scădea posibilitatea creșterii fenomenului de xenofobie sau alte probleme în ceea ce privesc părțile etnice sau culturale. Acceptând diversitatea și lipsa dorinței de favorizare a uneia dintre cele două părți va duce la o coabitare pașnică. Cum zilele de durată a conflictului din Ucraina nu-și cunosc încă finalul putem doar presupune că numărul emigranților va crește nu numai în România, dar și în Ungaria sau în Polonia pe drumul către zona vestică a Europei. Va depinde și de unitatea statelor implicate în asimilarea și integrarea, umană de altfel, în dorința ucrainienilor de a avea o viață mai bună și pașnică, atât din partea ucrainienilor cât și a populațiilor locale.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: