22 de lucruri


22 de lucruri pe care ar trebui să le faci în fiecare zi.

  1. Scrie câteva idei pe o hârtie.

Scrie idei de cărți, de afaceri, de invenții, orice. Vei fi uimit ce idei bune vei avea, după un timp. Așterne cinci idei în fiecare zi.Trăiește totul cu uimire.

Deschide larg ochii și bucură-te ca un copil de toate lucrurile care se întâmplă în jurul tău. O ploaie, o formă de nor, un zâmbet de copil, un cântec de pițigoi, conectează-te cu ele mereu și rămâi uimit de minunile lumii.Nu mai amâna la nesfârșit.

Dacă un lucru îți ia câteva minute să îl faci, nu-l lăsa pe mâine ci fă-l chiar acum! Plătește o factură, spală vasele, fă curat, rezolvă ceva la o instituție, scrie o pagină la cartea ta; când rezolvi lucruri te simți din ce în ce mai bine.

Meditează.

Retrage-te undeva doar tu cu tine și eliberează-ți mintea de gânduri inutile. Respiră adânc, vizualizează cum aerul intră prin toate căile respiratorii, ține-l în plămâni câteva secunde bune și apoi eliberează-l în expir prelung. Repetă asta, iar și iar. Poți număra fiecare respirație, ajungând până la 100. Te detensionezi, te liniștești, te umpli de energie, vezi totul altfel.

Îmbrățișează creativitatea.

Orice aș face, eu scot telefonul, într-o pauză, și scriu un text, pe fugă. Sau inventez ceva și-mi surprind prietenii. Sau compun de novo o poveste. Fără creativitate aș fi un om anost. Scrie, compune, inventează, desenează, imaginează. Când faci ceva creativ, viața ta devine mult mai interesantă.

Simplifică, nu complica.

Păstrează mai puține lucruri materiale în jurul tău. Redu cheltuielile inutile. Renunță la prietenii care te trag în jos cu energiile lor negative. Redu opțiunile multiple care îți solicită mintea. Simplifică tot ce poți.

Stai departe de social media o bună parte din zi.

Este grozav să scapi de notificări (poți face numai asta, dacă vrei să ții totuși aplicațiile de social media instalate) și de gestul de a verifica totul la fiecare trei minute. Îți va crește semnificativ atenția pe ceva important. Vei spori eficiența într-un anume proiect. Vei simți că apreciezi altfel viața reală. Poate unii cred altceva, dar eu nu stau mai mult de zece minute pe zi pe Facebook.

Stai ancorat în clipa prezentă.

La naiba cu trecutul, îți poate aduce nefericire. La naiba cu viitorul, totul va fi oricum în esență bine. Bucură-te de fiecare clipă și apreciază ceea ce ai: persoană iubită, prieteni, familie, puține lucruri materiale, multă uimire la fenomenele care se petrec în jur. Acum și aici.

Fă un duș rece.

Nu contează dacă e iarnă sau vară. Părul îl speli cu apă călduță, corpul îl speli cu apă a cărei temperatură o scazi progresiv până realizezi că e practic rece. Sau alternezi cald cu rece, dacă suporți. Te vei simți minunat. Vei scăpa de anxietate și de alte tensiuni interioare. Te vei umple de energie. Vei realiza că mintea îți va merge altfel. Fă un duș rece.

Renunță la televizor.

Serios. Îți bați joc de creierul tău dacă stai cu orele vizionând emisiuni în care niște neica-nimeni vorbesc despre nimic. Televizorul e pierdere de timp prețios, pe care nu ți-l dă nimeni înapoi. Știrile importante le poți citi de pe platforme web de calitate.

Citește în fiecare zi, cât de mult poți.

Ia o carte cu tine oriunde, la metrou, la o cafenea, la job. Realizezi că reții puțin din ce citești, dar în realitate totul trece prin subconștient, generează noi idei, construiește conexiuni, te dezvoltă. În plus, cititul e o formă de meditație.

Pune preț pe somn, opt ore pe zi sunt sfinte.

Aruncă telefonul (trece-l pe dnd sau flight mode sau lasă-l în bucătărie – alarma o poți seta pe un mic ceas clasic), retrage-te într-o cameră întunecată (elimină luminițele de la diverse aparate), citește un text fictiv sub lumina lămpii, evită alimentele și apa înainte de culcare (dacă bei apă multă, rinichii se perfuzează mai bine când stai la orizontală, vei umple vezica și te vei trezi noaptea să mergi la baie).

Ieși din zona ta de confort.

Altfel nu vei evolua niciodată. Dacă o iubești, spune-i. Dacă vrei jobul respectiv, luptă pentru el. Dacă vrei o colaborare, trimite o mie de emailuri. Încearcă, explorează, fă ceva nou. Învață un lucru, chiar dacă pare mărunt. Ai curaj. Nu contează cât greșești, cât ești respins, cât ești judecat. La naiba, o singură viață ai.

Spune un lucru pozitiv când ajungi seara acasă.

Da, ți se vor întâmpla multe chestii negative în trafic, la un ghișeu, la birou. Dar și multe pozitive. Când ajungi acasă, povestește ceva frumos celorlalți. La naiba cu relele! Vei seta energii pozitive și vei vedea cum ceilalți se vor plia pe starea impusă de tine.

Mai puține scuze.

Mă doare aia și ailaltă, sunt obosit, nu am energie, mi-e teamă, nu am chef. Pentru ceilalți, vei fi un ghimpe în pulpa degetului. Renunță la toate scuzele și începe să faci lucruri, să ieși din zona de confort, să-ți recâștigi forma și ritmul, să-i uimești pe cei de lângă tine cu optimismul tău. Nimeni nu vrea prieteni care se plâng tot timpul.

Supralicitează.

Când lucram în jurnalism, mă mai întrebau prietenii pentru ce reviste am scris. Le dădeam exemple cunoscute și cu multe nu avusesem nicio colaborare. S-ar putea să interpretați asta drept minciună, dar pentru ambiție e un stimul excelent. Știam că trebuie să ajung la nivelul expus și cumva făceam tot posibilul ca să colaborez cu toate revistele amintite.

Vorbește singur.

Oriunde. Nu te gândi că ceilalți te vor considera nebun sau te vor judeca în fel și chip, oricum o vor face. Vorbește tu cu tine, e un mecanism excelent pentru a consolida unele informații și pentru a elimina gândurile în exces. O poți face și-n gând, dacă ai unele rețineri.

Dacă stai 50 de minute pe scaun, fă mișcare 10.

Statul pe scaun ne face praf sănătatea. Este o plată mult prea mare pe care o datorăm lucrului la birou, prin corporații, sau poziției de acasă, la televizor, la desktop, unde vreți. Evitați să stați mult timp pe scaun.

Când te plimbi, ascultă un podcast interesant.

Plimbarea este echivalent de meditație, detensionând corpul. Poți împușca doi iepuri în același timp, ascultând în căști un podcast, un audiobook, o înregistrare. Eu am protocoale întregi de cardiologie, informații complexe, toate făcute de mine în format audio. Le mai ascult din când în când, când sunt pe drum sau mă plimb.

Citește un roman de ficțiune înainte de culcare.

Mintea ta se va relaxa, procesând lejer termeni care nu necesită prea multă atenție. Nu citi cărți istorice sau tehnice, îți vor tulbura starea presomn.

Privește oamenii în ochi.

Le vei crea sentimentul de empatie, vei genera o conexiune puternică și-ți va fi mult mai ușor să faci un parteneriat solid a la long cu ei.

Ia-ți notițe.

Dacă observi ceva interesant, ia notițe pe un carnet sau pe telefon. Notează bucăți din cărți sau filme. Notează ce ai vrea să aprofundezi. De multe ori, când citesc o carte, o umplu de post-it-uri de diverse culori pe care scriu alte idei despre un subiect, reproduc o expresie, notez ce aș vrea să citesc pe lângă. Asta înseamnă dezvoltare. (Text preluat)

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: