La mulți ani, Ladislau Boloni!


Poate cea mai embletica insigna a fotbalului mureșean împlinește astăzi 70 de ani. Cu această ocazie și nu numai astăzi ar trebui să ne amintim de Ladislau Boloni căci despre domnia sa este vorba.

La 14 ani s-a legitimat la Chimica Târnăveni, unde a activat până în 1969 când s-a transferat la ASA Târgu Mureș, echipă cu care debutează în primul eșalon în 1971 și în care joacă până în 1984 când trece la echipa Steaua.
Cu echipa Steaua cunoaște satisfacția deplină a aspirațiilor sale sportive. A câștigat 4 titluri de campion național în 1985, 1986, 1987, 1988 și de două ori Cupa României în 1985 și 1987. Momentul de vârf l-a constituit participare la finala CCE, câștigată de Steaua în 1986, la Sevillia și, un an mai târziu, cucerirea la Monte Carlo a Supercupei Europei. Un număr de 108 selecții în echipa națională, în 1983 fiind declarat cel mai bun fotbalist al anului.
Mijlocaș cu o mare rază de acțiune, cu o remarcabilă putere de luptă și cu o mare forță în șut, puternic și dârz, angajat în efort până la sacrificiu, a reprezentat în fotbalul nostru tipul de jucător-batailleur.
Participă la turneul final al CE din Franța (1984).
În 1988 a plecat în Europa ca jucător prefesionist, apoi devine antrenor, ducând cu el mesajul sportiv al unui demn reprezentant al fotbalului românesc peste hotare până în prezent.
Este maestru emerit al sportului.

Cu această ocazie urăm domnului Ladislau Boloni la mulți ani, multă sănătate și-mi exprim regretul că diriguitorii fotbalului românesc nu au avut nevoie de experiența sa ca antrenor al echipei naționale de fotbal. Având în CV-UL său echipe ca Sporting Lisabona, Rennes sau AS Monaco, pentru a enumera doar câteva echipe cred că reprezenta o soluție viabilă pentru a scoate echipa națională de fotbal din criza în care se află de 23 de ani. În schimb este o nouă dovadă că și în fotbal ca și în toate domeniile contează mai mult spiritul găștilor corupte decât binele social. Oricum Ladislau Boloni rămâne o figură reprezentativă nu numai a fotbalului mureșean, dar și a celui românesc de care nu s-a dezis niciodată. Din acest motiv punctele sale de vedere au fost ale unui om cu studii și un limbaj elevat. La mulți ani, Ladislau Boloni și mulți ani înainte în viață!

Surse: http://www.radioromania.ro

http://www.historia.ro

m.wikipedia.org

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: