7 Martie – Ziua Zambilei


Se spunea că Hyacinthus era tovarășul preferat a lui Apollo și că era iubit de către Zephyr, Vântul de Vest .Într-o bună zi, când Apollo și Hyacinthus se întreceau în aruncarea discului, Zephyr, care privea de departe competiția, a devenit extrem de gelos datorita frumuseții și tinereții lui Hyacinthus. Atunci când a ajuns rândul lui Apollo să arunce discul, Zephyr l-a deviat cu o suflare în capul lui Hyacinthus. Îngrozit , Apollo a încercat să oprească sângele care se scurgea din rana prietenului său. Era însă prea tarziu, iar atunci cand Hyacinthus a murit, sângele său varsat pe pământ s-a transformat într-o floare care îi poartă numele până în ziua de azi. Apollo a așezat trupul tovarășului său pe bolta cerească, sub forma unei constelații.

Florile de zambila (hiacint) erau dedicate lui Apollo, zeul soarelui și al artelor. De aceea aceste flori sunt folosite ca simbol al „jocurilor și sporturilor”, dar și al grabei, îndrăznealii sau semeției.

Zambila albastră semnifica constanta (în dragoste), iar cea roșie sau roză simbolizează o natura jucăușă. Atunci când primim în dar o zambila purpurie de la un prieten sau iubit (a) cu care tocmai ai avut o ceartă, floarea constitue un simbol însemnând: „Îmi pare rău.Te rog, iartă-mă ”. Zambila albă semnifică „dragalasenie și frumusețe netainuita / neascunsa” sau mesajul „Mă voi ruga pentru tine”, în timp ce zambila galbenă este un însemn al geloziei.(Preluare internet)

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: