Răscoala lui Horea, Closca și Crișan


28 februarie- O filă neagră în istoria poporului român-Ziua execuției lui Horea și Cloșca!

-La 28 februarie 1785 Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania de la 1784, sînt executaţi prin tragere pe roată. Crişan se spînzurase în închisoare, la 13 februarie 1785, cu nojiţele de la opinci.

  • Așadar in dimineața zilei de 28 februarie, orele 9:00, a început procesiunea execuției. Horea și Cloșca au fost transportați în două care separate, având alături până în momentul execuției pe preotul Rațiu din Maierii Bălgradului.
    -Procesiunea era încadrată de un escadron de cavalerie de Toscana și aproximativ de 300 de pedestrași și husari.
    -Pe Dealul Furcilor (astăzi Dealul lui Horea), în jurul podiumului amenajat, au fost aduși cu forța între 2.500-3.000 de iobagi români, câte trei tineri și trei bătrâni, din peste 400 de sate din cele patru comitate apropiate, unde s-au desfășurat principalele evenimente ale răscoalei.
    -Execuția prin tragere pe roată s-a desfășurat după un ritual dinainte stabilit.
    -Mai întâi a fost executat Cloșca care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare.
  • A urmat Horea, căruia i-au dat 4 lovituri prin care i-au zdrobit picioarele, apoi călăul, pe nume Grancea Rakoczi din Alba Iulia, i-a zdrobit pieptul și după alte 8-9 lovituri și-a dat sufletul.
    -Conform sentinței, organele interne au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile le-au fost tăiate în 4 părți și puse în țeapă în cele mai importante localități din comitatele Alba și Hunedoara pentru intimidarea poporului. Corpul lui Crișan a fost tratat în aceeași manieră.
    -Răsplata promisă și dată de împăratul de la Viena pentru cei care s-au implicat în prinderea conducătorilor răscoalei a fost imediată.
    -Din lucrarea academicianului David Prodan, „Răscoala lui Horea“, volumul II, reiese că cei șapte țărani moți care i-au prins pe Horea și Cloșca urmau să primească 600 galbeni (n.r. monedă de aur) și să fie eliberați din iobăgie, iar pădurarul responsabil de planul prinderii 100 de galbeni.
  • Premiați urmau să fie și țăranii români care l-au trădat pe Crișan, cu 30 de galbeni, dar și o medalie de aur pentru protopopul ortodox Iosif Adamovici și 70 de galbeni pentru cei care au participat de prinderea lui Crișan.
  • „Dar pentru ca această recompensă să-și atingă în cel mai înalt grad scopul, se știe că împărțirea premiilor s-a efectuat cu solemnitatea necesară, în prezența mulțimii care se adună obișnuit în zilele de târg“,
    notează David Prodan.
    -În 1785 la această dată, vestiții Horia, Cloșca și Crișan au intrat pentru totdeauna în panteonul național al marilor luptători pentru libertate și unitate. Cu un preț prea mare însă, acela de a fi martirizați.
    -Toată Europa a fost scandalizată de acțiunile Imperiului. La scurt timp după moartea tragică a celor doi martiri ai Transilvaniei și ai neamului românesc, execuția prin tragere pe roată a fost abolită din codul penal austriac.
    -Aveau însă să mai treacă mulți ani până ca întreg poporul român avea să se unească sub o singură flamură, însă amintirea celor trei nu trebuie uitată niciodată.
  • Surse: Facebook- Lecția de istorie
  • m.wikipedia.org
  • http://www.historia.ro

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

One thought on “Răscoala lui Horea, Closca și Crișan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: