Rânduiala postului


Mai demult, toată suflarea satului ținea post aspru, cât era el de lung. Posteau și coconii, că nu se făcea altceva de mâncare. Chiar si cei mai mari băutori din sat țineau postul si nu beau nimic, decat după Înviere.
„Nu-i slobod a bea tăt postu, nu-i bine să te sfădești, numai să faci bine la altu” se zicea și încă se mai zice, doar că în zilele noastre puțini sunt cei care mai țin tot Postul Mare cu înfrânare. Amu se postește numai în unele zile, îndeosebi vinerea.

Așa că azi, fiind în postul Paștelui, ne-am gândit să vă zicem o rețetă de post. V-om tot zice până la Paşti, în toată vinerea, care-s mâncărurile gătite prin Maramureș atunci când căsenii postesc.

🍲 𝐒𝐚𝐫𝐦𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐬𝐭
(li se mai spune și curechi, curechi umpluți, piroște, haluște, brozbuțe)

„Când fac sarmale de post, prima dată spăl orezu. Apoi călesc o ceapă în oloi, pun și poprică. Demnic o ceapă verde. Dacă fac mai mult, curăț 2 mere, le dau pân răzătoare, dacă fac mai puțân, pun numa un măr. Nu contează ce fel de măr, oridicare, măr să sie. Mai pun un morcov sau doi, depinde câtă compoziție am. După ce le amestec cu orezu, pun sare și piper după gust. Când am zacuscă, nu mai pun măr și morcov, numa zacuscă. Când se face compoziția, pun și ulei cât de bine, să gioace compoziția în ulei. Când le tomnesc în oală, pun on pic de apă, on ptʼic de ulei și o farfurie pă fundu oalei, păstă farfurie pun frunză de varză și apoi pun sarmalele că așă nu să leagă de fund. După ce am aranjat sarmalele în oală, deasupra iară pun o farfurie și frunze. Pun apă și le las să fiarbă”. (rețetă culeasă de Mirela Poduț de la Mihnea Ana din Valea Stejarului)

🟡 Le puteți mânca cu mămăligă. Poftă bună!
📷 Rada Pavel

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: