
Dacă vrem ca să ştim care va fi starea noastră de spirit în acest an, cât de veseli sau deprimați vom fi, atunci nici prin gând să nu ne treacă să uităm de Babele din Martie.
Un obicei frumos din rânduiala populară tradiţională, alegerea „ babelor”, aşa cum îl cunoaştem astăzi, cu rol de amuzament, avea o însemnătate aparte în formarea valorilor familiale traidiţionale şi mai mult, era un „dătător de speranţă” pentru viaţa veşnică.
Credinţa populară spune că „ Babele” sunt vrăjitoare care au puterea să influenţeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până şi Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să dezbrace cele 9 cojoace pe care le poartă din iarnă.
Mai mult, ele pot determina starea sufletească şi dispoziţia care te vor însoţi tot anul, până la sosirea celorlalte Babe, anul viitor.
„ Babele” simbolizează o tradiţie românească fascinantă, o legendă invocată în mituri şi istorisiri româneşti, bazată atât pe interpretarea „ băbească” a vremii, cât şi pe ritualurile care se petreceau în sânul familiei tradiţionale.
Potrivit tradiţiei populare, începând cu 1 şi până pe 9 martie se alege o zi, sau o babă, care va anticipa starea de spirit, norocul si predispoziţia fiecăruia, până la „ babele” de anul următor”.(Preluare internet)