De un an este război


Războiul este cel mai urât cuvânt de oameni de când prima arma rusă a trecut graniței Ucrainei. Auzind despre al treilea război mondial deja intram în panică. Pe bună dreptate atât timp cât această stare există cel puțin în Europa din ziua de 9 mai a anului 1945. Fiecare conflict de atunci, mai mare sau mai mic a semănat sentimente de panică în rândul oamenilor începând din acea zi. Cunoscând ororile războiului popoarele au început ca să aprecieze pacea. Negocierile dintre state și influențele politice sau economice au învins multe războaie. Războiul rece din blocul comunist și acela democratic au ținut cont și de arsenalul militar al coloșilor sovietic respectiv american. După destrămarea Uniunii Sovietice unele zone din țările respective desprinse au continuat situațiile conflictuale. Amintim războaiele din Transnistria, Cecenia sau între Armenia și Azerbaidjan.

Atacul rusesc asupra Ucrainei continuă linia încercării inglodarii Ucrainei în sfera Rusiei. A apărut și ipoteza conform căreia ar izbucni și ca scenariu apocaliptic un al treilea război mondial. Într-adevăr războaie pornesc dintr-o scânteie minoră și cuprind zone întinse cu repeziciune. Poate de aceea un război este ușor de pornit, dar infinit de greu de oprit. Cum rușii dau dovada că nu cunosc acest aspect ajungem din nou în ideea, puțin probabilă datorită gradului ridicat de dezvoltare existent în lume, că ne pregătim din multe puncte de vedere pentru tot ceea ce este mai rău. Având în vedere că războiul dintre Rusia și Ucraina este doar la zeci de kilometri de România este normal poate ca să intram în scenarii apocaliptice. Numai să nu uităm că facem parte conform unor tratate ferme semnate din O.N.U. și NATO. Aceste alianțe și din punct de vedere militar ar trebui ca să fie capabile să garanteze granițele României. Mai departe oricât am dori ca să pornim în ajutorul Ucrainei sau Republicii Moldova alianțele ne opresc. Vom acționa numai cu acordul acestor alianțe și militare inclusiv în privința ajutoarelor umanitare și a găzduirii deja prezente a emigranților ucrainieni. În aceste condiții este greu de crezut că o alianță care dorește integritatea statelor membre ne va oferi ca un schimb convenabil cu Rusia. Altfel nu numai că și-ar pierde credibilitatea sau eficiența, dar și rostul și ideea sa.

Ceea ce nu înseamnă că deja suntem liniștiți ci doar ca să încercăm să nu intram în supoziții conform cărora vom fi tratați la fel ca în al doilea război mondial. Este ceva diferit între a avea semnat un tratat cu un stat sau cu o alianță militară. În altă ordine de idei vocea poporului român îndeamnă la inarmarea sau inrolarea oamenilor între 18 și 60 de ani. Numai că un antrenament din jocurile electronice și filmele cu Steven Seagal sau Jean-Claude van Damme nu se aseamănă cu războiul real. Războiul prezent presupune antrenament, arsenal nuclear sau bombe poate mai dezvoltate ca acelea cu hidrogen, chimice, rachete balistice și multe alte arme cu distrugere în masă cu efect devastator. În aceste condiții dacă O.N.U. sau NATO vor lua măsuri dure împotriva Rusiei nu numai prin sancțiunile impuse este de așteptat ca să se petreacă și runde de negocieri intense. Va depinde atunci care vor fi beneficiile și pierderile fiecărei părți implicate sau se va ajunge la draconicul aspect de capitulare necondiționată a Rusiei. Oricum nu o va face în mod pașnic ceea ce înseamnă că problema din Ucraina se va prelungi și din păcate chiar extinde. În această situație este greu de estimat cât și dacă va ceda NATO din teritoriul său și până unde va ajunge Rusia cu pretențiile ei. Dacă va invada teritoriul NATO este de așteptat ca NATO să riposteze sau poate chiar mai repede de acel moment.

În rest armata rusă luptă împotriva eroicei armate ucrainiene la Kiev și în orașele atinse încă de ieri, iar sureiul bombelor tinde să amenințe din ce în ce mai mult pacea din zona învecinata României. Cel mai mare stadion al țării este oferit ca și găzduire pentru emigranții din Ucraina precum și alte locuri cu aceeași destinație. Republica Moldova pare să fie și ea ținta expansiunii Rusiei ceea ce ar implica conform declarațiilor președintelui României, Klaus Johannis și ajutorul României cu posibile reacții din partea Moscovei. Polonia precum și Ungaria ar putea ca să fie și în aceeași situație. În aceste condiții să sperăm la mai bine și să ne antrenam pentru ceea ce este mai rău din partea tuturor părților implicate.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: