
Astăzi de dimineață Europa începe ca să-și retrăiască istoria. La ora 5 dimineața în anul 1939 Germania ataca Polonia. La ora 5,30 în această dimineață armatele ruse au bombardat orașele din Ucraina, Harkov, Mariupol și Odessa. La fel ca și în anul 1939 și astăzi este prezentă problema minorităților naționale. În anul 1939 era prezentă problema germanismului în Polonia, la fel de prezentă și în primul război mondial și a slavismului. În prezent Vladimir Zelinski, președintele Ucrainei, nu recunoaște drepturile tuturor minorităților naționale. Slavismul astăzi a adus alături de armatele ruse și armatele din Belarus în atacul împotriva Ucrainei. Similitudinile continuă și în politica Marilor Puteri. Înainte de anul 1939, ca și astăzi, Statele Unite ale Americii preferă conform părerii președintelui Joe Biden de a nu se implica în problema din Ucraina. Franța, ca și în perioada interbelica, deja a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei. Politica pacificatoare și lipsită de forță se regăsește într-un fel și în prezent. Astăzi se întrunește “Consiliul NATO” pentru a lua primele măsuri și a continua interdicțiile împotriva Rusiei ceea ce a făcut și în perioada interbelică.
În privința României situația este mai gravă decât în preajma anului 1939. În primul rând lipsește factorul regal cu puternice influențe pe plan extern chiar și în timpul perioadei lui Carol al II-lea. În al doilea rând politica de astăzi a României fiind aservita în totalitate intereselor NATO în dauna unei apropieri față de Rusia este și va fi mai mult decât dăunătoare intereselor sale. Să nu uităm politica României în privința gazului propriu vândut și a cumpărării gazului de la Rusia. În altă ordine de idei Ungaria a știut foarte bine ca să fie un bun mediator în relațiile sale cu Rusia și NATO. Ceea ce binenteles că România nu a făcut. Dacă ne întoarcem în anul 1939 cu prelungire în anul 1940 ne vom da seama că Ungaria a știut ca să fie suficient de abila și atunci prin ocuparea unei părți însemnate din Transilvania. Pentru a nu menționa atunci și cedările în privința Basarabiei, Nordului Bucovinei și Cadrilaterului în favoarea Rusiei și ultimul teritoriu Bulgariei.
Pentru a reveni în prezent putem afirma că se pot întâmpla mai multe scenarii. În orice caz atât Germania în al doilea război mondial cât și Rusia în prezent nu au câștigat sau nu vor câștiga războiul. În al doilea război mondial au murit peste 60 de milioane de oameni în special oameni civili producându-se multe masacre și distrugeri materiale. În prezent putem opta pentru mai multe scenarii. Un posibil conflict regional între Rusia și Ucraina în care este implicată și Belarus. Într-un scenariu apocaliptic prin declarația liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, că “Ucraina este pământ rusesc” la fel de bine se poate interpreta și restul teritoriului ex-sovietic ceea ce poate duce la extinderea conflictului. Într-un scenariu și mai apocaliptic, dacă se poate folosi termenul de comparație, teatrul conflictelor militare se va extinde și asupra României. În acest scenariu va urma un război între Rusia, eventual Belarus și NATO.
Oricum niciodată în istorie o singură țară nu a câștigat un război pe termen lung împotriva unor alianțe ale mai multor state. Ceea ce poate ca să oprească extinderea conflictului de la regional spre România este chiar NATO. Dacă va fi fără milă, Rusia va fi oprită din fașă în privința pretențiilor sale în ceea ce priveşte vecinătatea statelor membre NATO. În caz contrar cu cât va fi mai flexibila și fără personalitate războiul se va extinde cu repeziciune chiar pe teritoriul României. Pentru a nu menționa și similitudinea unei gripe spaniole izbucnita în anul 1918 cu consecințe catastrofale în rândurile oamenilor și a încă prezentei boli Sars Covid 19, Omnicron 1, 2 sau altele în perioada actuală cu consecințe grave. Atunci în aceste condiții istoria se repetă cu lecțiile ei ca și în anii celui de al doilea război mondial sau dacă lumea a învățat ceva de atunci va rămâne de văzut. Oricum începutul său este similar și vom urmări cu o deosebita atenție până unde vor exista similitudini. Așa să ne ajute Dumnezeu!