O poveste tipic românească


Am asistat ieri dimineață la o discuție aparent banală. Un bărbat a ajuns la un chioșc și fiind întrebat de o vânzătoare unde se duce a primit următorul răspuns “Ma duc la școală. Mi-a spus copilul că profesoara de engleză îmi urecheaza copilul. Să-l lase corigent sau repetent, dar să nu-l bată.” Ar trebui să ne mai mire povestea aceasta? Un părinte care se duce la școală să ceară socoteală unui profesor este o știre obișnuită în mass-media.

Totuși haideți ca să vedem povestea din cadrul celor două părți nu numai din prima parte. În primul rând din punctul de vedere a profesoarei și apoi a părintelui. Prima dată să presupunem că așa ca profesor de limba engleză întocmești fișe de lucru pentru lecția de clasă și un elev își face avion din ea. Să presupunem că având mai multe ore de predat, evaluat și ascultat pe zi și fiind și eventual și diriginta un elev pur și simplu nu ne respectă și deranjează bunul curs al orei respective. Ah! Toată lumea va trâmbița că profesorul de la clasă nu are autoritate asupra elevilor.

În al doilea rând cresc un copil așa cum este de greu în ziua de astăzi și el vine acasă speriat că a fost pălmuit de o doamnă profesoară. El binenteles ne va zice că nu se va mai duce la școală și noi, pentru că-i vrem binele îl convingem pe copil ca să frecventeze în continuare școala că “va vorbi tati cu profesoara”. În această situație posibilă tati vine la școală pregătit pentru a se certa cu profesoara de engleză și cu directorul. Într-o posibilă urmare a discuției cearta se va auzi în jurul locației venind fiecare cu argumentele sale. Profesoara va spune că a fost obraznic și că numai puțin l-a prins de urechi, iar părintele la rândul său că “da-ti note mici, dar nu-l mai bateți”. Mai departe și inspectoratul școlar este anunțat și urmează ca și comisia de investigație să vină la școală pentru a asista la ora de limba engleza unde copiii vor fi cuminți. Eventual se va face și o plângere la poliție pentru vătămare corporală și profesoara de limba engleză va avea de dat declarații poliției despre incident. În tot acest timp al scandalului dintre tatăl copilului, profesoara de limba engleză, poliție și inspectorat cineva va avea câștig de cauză. Dacă nu am ghicit încă este copilul.

Pentru a duce discuția până la capăt dezaprob comportamentul profesoarei de limba engleză, dar și al tatălui până la un moment dat. Dacă copilul ar fi fost cuminte este greu de crezut că ar fi fost urecheat din senin de respectivul cadru didactic. Cu alte cuvinte mi-aș pune câteva întrebări punctuale despre comportamentul copilului și as încerca întocmai ca să remediez problema lui. Cu toate acestea nu aș permite dacă aș avea un copil ca el să fie urecheat la școală pentru că violența nu este o metodă didactică. Bătaia sau orice altă formă de agresivitate nu are ce căuta în dicționarul unui cadru didactic care se respectă oricât de multă obrăznicie, lipsă de bun simț sau injurii ar fi. Violența chiar și verbală nu este o soluție a unui cadru didactic.

În toată această poveste părțile implicate ar trebui ca să caute în mod civilizat interesul elevului care este la școală pentru a învăța și a asculta profesorul. Cât timp acest lucru nu se întâmplă elevii chiar dacă vor câștiga pe termen scurt vor pierde alături de părinții lor pe o perioadă medie și lungă. Așa că să nu ne mirăm dacă avem atât de multe carențe în comportamentul persoanelor adulte precum și în cadrul cunoștințelor lor. Toate au început când un profesor a fost pus sub semnul întrebării ca și competență și comportament în cadrul unei clase și în afara ei. Așa oameni, așa profesori și așa conducători sunt în România!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: