Un obicei românesc


Obiceiurile și tradițiile unui popor fac parte din identitatea sa. Practic se identifica cu ceea ce are fiecare individ ca nume, familie, origine și limba vorbită. Obiceiurile provin și din trecutul istoric al oamenilor respectivi.

În zilele noastre în timp ce celelalte obiceiuri dispar treptat un obicei devine în același timp împământenit pe zi ce trece. Obiceiul acesta se caracterizează prin negativism și agitație. Oriunde mergem găsim aceste caracteristici chiar conform vorbei populare “de la acela cu biberonul (tata) în gură până la acela cu barba sura”. Pentru a vedea aceste aspecte urmați exemplul unei zile însorite ca și aceea de astăzi din aceste locuri. La prima oră a dimineții vedem agitația care dând din coate își face loc treptat și intens printre oameni și mașini. Mai departe vedem oameni care s-au născut încruntați și au perpetuat acest obicei până la vârsta adultă. În momentul în care ajungem la locul de muncă auzim “nu am chef” sau “Îmi este groază” sau alte cuvinte de genul “nu are rost” și “aceștia iar au hotărât așa ceva”. Nu vedem entuziasm sau gânduri pozitive ci doar oameni testați pozitiv cu Covid. Zâmbetele parcă sunt o poveste S.F., iar glumele și râsetele provin din altă galaxie. O dorință de a vedea și partea bună și plină a paharului nu există. Totuși într-o zi de vineri și însorită ar fi frumos ca să se regăsească cel puțin schițata buna dispoziție. În fiecare zi ar fi drăgălaș ca să ne inarmam cu o atitudine pozitivă, dar nu de genul “abia aștept ca să treacă programul de muncă”. O atitudine optimistă și zambareata autentică ne ajută ca să trecem mai ușor din viață decât una care numără secundele și orele de muncă până pleacă acasă și săptămâna până vineri sau în concediu. Pentru că ajungem ca să ne complicam viața netraind-o pur și simplu acceptând răspunsurile ei fără ca să punem prea multe întrebări și să fim împotriva la orice ceea ce vine asupra noastră. Ar fi nevoie ca să știm diferența dintre ceea ce putem schimba și ceea ce nu putem schimba și cu ceea ce merită ca să ne ocupăm timpul și cu ceea ce nu merită. Să nu credem că nu putem învăța anumite lucruri în fiecare zi și dacă viața nu este frumoasă să încercăm noi ca să găsim partea ei bună.

Orgoliul nostru și dorința de a avea dreptate va corecta și aceste rânduri care nu sunt atotstiutoare. Cel puțin se opresc în momentul cercetării actuale pentru că viața ne învață în fiecare zi ceva nou și senin. Contează ca să vedem ceva bun în lumea noastră tocmai pentru a construi ceva trainic în țara noastră așa cum este ea. A vedea binele și în zilele ploioase sau friguroase este o datorie a noastră față de noi și apoi față de ceilalți. Așa că de ce când putem vedea avantajele atât cât sunt ele de puține nu le vedem? Faptul că suntem într-o țară în care chiar dacă nu convine că trăim ar fi nevoie ca să fim cel puțin persoane optimiste și care apreciază ceea ce au și sunt pentru că de acest lucru depinde modul în care ne vedem viața. Optimismul să fie cu noi toți!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: