Sportul ca plăcere a sufletului nostru


Având în vedere că am participat la cel puțin zece cross-uri de 10 kilometri și că am alergat cel puțin o dată 23 de kilometri fără oprire pot ca să afirm anumite aspecte despre alergat ca și sport. După aproape trei ani de antrenament la o sală fitness pot ca să mă exprim și în acest domeniu.

Numai că sportul ne demonstrează că nu putem ca să fim atotștiutori. Întotdeauna când vom alerga vom învăța ceva nou despre acest sport și mai ales despre noi. Considerând că ne-am ales adidașii de alergat și un echipament adecvat cred că putem ca să începem ca să ne gândim unde să alergăm. Nu este recomandabil ca suprafață de alergat asfaltul sau dalele pentru că vom avea dureri imense de glezne, genunchi sau gambe ajungând ca să încheiem alergatul chiar înainte să ne atingem obiectivele. Suprafața de alergat este nevoie ca să fie moale de genul pământ sau o pistă special amenajata. Binenteles că în domeniul sportului părerile sunt împărțite și depinde de cum dorim ca să alergăm și mai ales de temperatura de afară. Nu este propice să alergăm la temperaturi extreme de genul mai scăzute de -15 grade și nici peste + 35 de grade.

Având în vedere toate aceste lucruri este de luat în calcul alimentația în privința căreia specialiștii spun că este aproape 70 % din programul de slăbire și sportul doar grăbește procesul acesta. Nu există genul de slăbire bombă de 30 kilograme în 30 zile. Pe lângă faptul că nu este sănătos pierzând mai multe vitamine în mod ireversibil și cu consecințe grave riscăm ca să ne infometam inutil. Un slăbit sănătos atinge scăderea în greutate cu maxim patru kilograme pe lună consumând doar alimentele sănătoase. Practic satisfacem nevoile corpului obisnuindu-ne cu noul stil de viață după cel puțin o săptămână. Mai departe este nevoie de consecvență atât în antrenamentul de la sală care are propriul său meniu cât și în cadrul alergatului tot cu meniul său.

În momentul în care începem ca să alergăm este nevoie să ne dăm seama de corpul nostru care ne va supune la diferite cazne pentru că are nevoie de obișnuință și practic nu vrea ca să slăbească. Renunțarea la grăsimi este un efort al nostru și este nevoie ca să ne inarmam cu o voință de fier, ambiție și consecvență. De asemenea corpul are nevoie de refacere și nu este recomandabil ca să alergăm în zile consecutive. Antrenamentul de la sală se îmbină cu alergatul și oricât de mare este dorința noastră de a slăbi este primordial ca să avem și zile de pauză. Trei zile de sală plus două zile de alergat cu alternanta între ele este mai mult decât suficient. De asemenea atunci când începem ca să alergăm este nevoie ca să decidem dacă dorim alergare de rezistență, sprinturi sau alternativ. Dacă ne-am decis pentru alergarea de rezistență este nevoie ca să punem fiecare kilometru treptat în programul de alergat. Primii trei sau patru kilometri sunt alergați mai încet și apoi se crește progresiv alergatul ca și ritm sau viteză. Consecvența sau răbdarea ne va duce într-o aventură în care odată ce va începe ca să ne placă, chiar și atunci când va fi mai greu, va crea un nou om cu o nouă gândire sau energie pozitiva. Autocunoașterea corpului odată cu declanșarea endorfinelor și a stării de fericire ne va duce pe un tărâm spre a ne depăși limitele indiferent de bani, statut profesional sau etnic sau din punctul de vedere al rasei sau oricare alte diferențe.

Având în vedere că metodele de antrenament sunt multiple și nutriționiști cam la fel subiectul acesta, dacă prezintă interes, se poate aprofunda oricând și oriunde. Toate acestea sunt scrise pentru că nu numai internetul, dar și parcă este un trend de a deveni antrenori personal sau nutriționiști un număr crescut de oameni în zilele noastre. Dacă aceste rânduri au prezentat interes și decidem ca să facem sport recomand ca să devenim și umili. Nu vom fi niciodată atotștiutori în domeniul sportului pentru că nici corpul și nici noi nu vom fi niciodată la fel în fiecare zi. Oricum sportul creează stări sufletești de fericire, împlinire și încredere în noi și multe alte aspecte pozitive. Puterea încă în domeniul sportului ne aparține și depinde numai de noi de felul în care vrem să fim sau arătăm din punct de vedere fizic.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: