Pilda despre mânie și invidie


POVESTE cu TALC!
✍️O pildă înțeleaptă despre cum să răspundem la invidia și mânia celorlalți…


📖✒️Un samurai bătrân locuia într-unul dintre satele japoneze. În Japonia, samuraii erau considerați cei mai curajoși, mai drepți și mai înțelepți oameni. A fost o adevărată onoare să port acest titlu.

*Odată, un tânăr luptător care auzise de acest bătrân samurai a venit la el. Tânărul era considerat cel mai rău și mai crud din mediul său. Îi plăcea să folosească acțiuni provocatoare și îi înfuria mereu pe cei din jurul său.

*După ce a auzit de bătrânul samurai, s-a gândit că ar trebui să-l provoace și să-i arate cât de puternic este. S-a apropiat de bătrân și a început să arunce cu pietre în el, dar bătrânul și-a văzut de învățăturile lui și nu s-a mișcat. Furios, tânărul a început să i se adreseze cu cuvinte oribile, bătrânul nici nu l-a ascultat.

*Dacă vedea că tot nu-l poate face pe bătrân să reacționeze, a plecat. Elevii bătrânlui samurai au fost surprinși că mentorul lor nu a reacționat. S-au dus la el și l-au întrebat:

  • De ce nu ai reactionat? Ți-a fost frică să pierzi?

Bătrânul și-a ridicat capul din cărți și a răspuns zâmbind:

  • Dacă cineva vine la tine cu un cadou și tu nu îl accepți, cine va deține acel dar?
  • Darul se va întoarce celui care l-a trimis, au răspuns câțiva ucenici.
  • La fel pentru invidie, ură și blesteme. Până nu le accepți, ele aparțin celui care le-a adus. *Acest lucru este valabil și pentru insulte și furie. Până nu le accepți, ele nu îți aparțin. Ele aparțin oricui le spune, așa că nu vă pot afecta viața, sănătatea, emoțiile și gândurile. *Lasă oamenii răi să spună ce vor, să nu spună nimic despre tine, ci despre propriul său caracter. Pacea ta este mult mai importantă decât răutățile unor oameni. Aveți grijă de voi!

Sursa: net:

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

One thought on “Pilda despre mânie și invidie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: