Incursiuni printre realitățile cotidiene


Incursiunile dintre gândurile noastre și ceea ce vedem în jurul nostru se opresc la două povești. A învăța copiii să citească este o activitate demnă de lauda, iar a-i învăța să citească împreună este deja o artă. Din aceste motive apreciez inițiativa “Bibliotecii județene ” din orașul Târgu Mureș de a invita cadrele didactice împreună cu elevii lor tocmai pentru a celebra ziua “Citim împreună “. Aș fi trecut peste această inițiativa dacă nu ar fi apărut în aceste imagini două foste colege demne de toată aprecierea care împreună cu foști elevi, mai mult sau mai puțini silitori citeau împreună în cadrul “Bibliotecii județene ” din oraș. A citi împreună acești copii reprezintă și a-și alege un domeniu de interes, dar și de a schimba opinii cu ceilalți colegi despre cărțile citite. Chiar dacă nu era desfășurată în cadrul școlii este o veche competiție a generațiilor din anii 80 și chiar mai devreme de această perioadă de a citi și a împărtăși lectura.

O altă incursiune în această perioadă ar fi nevoie să îmbinam tragicul cu admirația. Într-o perioadă în care în România nu s-au încheiat ecourile urii împotriva câinilor, de luptă s-ar spune, dar în România se generalizează, pentru moartea unei alergatoare și a scoaterii în evidență a câinilor vagabonzi care ataca oameni, Turcia ne dă din nou o lecție de viață. În cadrul tragediei cauzate de cutremure, victimele se pare că se apropie de cifra de unsprezece mii, câinii sunt scoși în evidență pentru curajul și ambiția lor în a fi folosiți pentru găsirea supraviețuitorilor de sub ruine. În contradicție cu România patrupedele devin eroi în Turcia de fiecare dată când găsesc o urma de viață sau un corp demn de a fi înmormântat.

Pornind dintr-o inițiativă de a citi împreună și a împărtăși lectura, copiii din zilele noastre din România pot fi capabili să manifeste empatie pentru celelalte viețuitoare, de a împiedica pe viitor ca oamenii să cadă victime câinilor, să zicem de luptă lăsați nesupravegheați, a încheia cu faptul din România că viața oamenilor nu contează și că un mort este doar un subiect de presă și nimic mai mult. Înainte de toate poate printre aceia care citesc împreună în cadrul “Bibliotecii județene ” din orașul Târgu Mureș se vor afla și arhitecții sau specialiștii care să asigure clădirile pentru ca tragedii ca acelea din Turcia să nu se întâmple și în România. Numai că demersul din cadrul zilelor “Citim împreună ” ar fi nevoie ca să fie continuat și prin intermediul părinților copiilor și a mediului în care trăiesc pentru ca toate aceste lucruri și nu numai ele să se întâmple în România. În rest felicitări sincere organizatorilor și participanților din cadrul zilelor “Citim împreună” !

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: