La mulți ani, Gheorghe Hagi!


În ziua de 5 februarie a anului 1965 în comuna Săcele, județul Constanța s-a născut unul dintre cei mai mari fotbaliști ai României. Părinții săi, Iancu și Chirița Hagi i-au îndreptat primi pași spre fotbal. Începe să joace fotbal de la vârsta de zece ani la juniorii echipei Farul Constanța ajungând să cunoască consacrarea pe plan intern la Sportul Studențesc și mai ales la echipa Steaua București alături de care câștigă “Supercupa Europei”. Pe plan extern este printre puțini jucători care evoluează atât la Real Madrid cât și la FC Barcelona. A jucat de asemenea la echipe precum Brescia sau Galatasaray Istanbul. Gheorghe Hagi a îmbrăcat tricoul naționalei României de 125 de ori pentru care a marcat 35 de goluri. Îmbrăcând tricoul naționalei a participat la trei Campionate mondiale din anii 1990, 1994 și 1998, cât și la trei campionate europene în anii 1984, 1996 și 2000. După încheierea carierei fotbalistice și după antrenarea pentru perioade scurte a unor echipe ca Galatasaray Istanbul, Bursaspor, “Poli” Timișoara sau Steaua București a înființat în anul 2009 academia de Viitorul Constanța. În prezent, având în vedere că și-a schimbat denumirea echipa din Viitorul în Farul Constanța a decis ca să antreneze echipa fanion a orașului de la malul mării.

Înainte de toate “Maradona din Carpați ” așa cum a fost denumit Gheorghe Hagi a fost idolul unor generații de copii. Doar când era o partidă de fotbal a echipei naționale a României condusă de Gheorghe Hagi era un prilej de sărbătoare. Poate că mulți copii au început fotbalul dorind să imite driblingurile sale sau șuturile de la distanță, însă niciun fotbalist român nu a mai ajuns la un asemenea nivel. Campionatele mondiale sau europene rămân în memoria colectivă a amatorilor de fotbal, dar parcă încă plângem și ne bucurăm în același timp atunci când naționala României condusă magistral de Hagi a fost atât de aproape de semifinalele Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii anul 1994. Nu în ultimul rând parcă mai iese în evidență bara lui Hagi din sferturile de finală jucate împotriva Italiei ale Campionatului European din anul 2000. Rămâne admirația, bucuria și strigătul românilor de pe străzi ale unei generații de fotbaliști condusă de Hagi. Pentru că de fapt putem spune că în afara plăcerii, banilor și faimei el a jucat și pentru noi oamenii simpli. A încântat privirea noastră pentru că el este simbolul jucătorului de fotbal care pornit din curtea școlii sau de pe maidanele satului a ajuns la nivelul cel mai înalt. Ceea ce este și mai de admirat a înființat o academie din banii proprii care a produs mulți dintre jucătorii echipei naționale de astăzi. Hagi reprezintă și elementul de identificare a României în memoria străinilor alături de Nadia Comăneci, Ilie Năstase și Dracula. Pe plan fotbalistic se află într-o categorie selecta a sportului cu mingea rotundă alături de Dobrin, Balaci, Dumitrache și mulți alții. Chiar dacă vocile rele consideră vorbele lui Gheorghe Hagi ca și caterincă putem afirma că și astăzi reprezintă vocea cea mai autorizată a fotbalului românesc. Este și simbolul fotbalistului care a jucat mai mult din plăcere decât pentru bani ceea ce este foarte rar în perioada actuală la nivel fotbalistic în România. Pentru toate acestea și pentru faptul că ne-ai făcut să iubim fotbalul și ne-ai redat sportul acesta ca o sărbătoare astăzi, Gheorghe Hagi îți urăm “La mulți ani” și viața veșnică plină de sănătate și bucurii. Noi avem norocul și privilegiul de a fi contemporani cu tine. Îți mulțumim noi, amatorii de fotbal pentru că exiști!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: