2 februarie- Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului


Întâmpinarea Domnului este prăznuită de biserica ortodoxă la 40 de zile de la nașterea lui Isus Hristos. De această sărbătoare se leagă o serie de tradiții și obiceiuri!

Întâmpinarea Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători. Aceasta este prăznuită pe 2 februarie, la 40 de zile de la Nașterea Domnului. Sărbătoarea mai poartă și numele de Ziua Ursului, iar oamenii respectă cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri.
Întâmpinarea Domnului în anul 2022
Această zi marchează momentul în care Hristos a fost dus la Templul din Ierusalim. În tradiția iudaică, la 40 de zile de la nașterea unui copil (băiat), mama acestuia trebuie să meargă la templu și să-l închine Domnului. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

La ortodocși accentul se pune pe copil, în timp ce la catolici Fecioara Maria este mult mai importantă în această zi, aceasta venind la Templu pentru curățirea ei. De aceea, la catolici sărbătoarea se numește Curățirea Sfintei Marii.
În popor, această zi mai este cunoscută și sub numele de Ziua Ursului sau Streneia. De asemenea, se spune că cine se naște în această zi va fi urmărit de ghinion. Oamenii credeau că pe 2 februarie pot avea și ei puterea ursului și de aceea se ungeau cu grăsime de urs, în timp ce bolnavii erau afumați cu păr de urs pentru a se vindeca.

Se credea că dacă în această zi este soare, ursul va ieși din bârlog și după ce își va vedea umbra va fugi. În acest caz, iarna se prelungește cu încă 6 săptămâni. Dacă va fi înnorat, atunci ursul nu își va putea vedea umbra, ceea ce înseamnă că vine primăvara.
Pe 2 februarie, sătenii mergeau în livezi și vorbeau cu pomii, pentru ca aceștia să rodească.

Tradiții și obiceiuri: Ce nu ai voie să faci pe 2 februarie

Există o serie de tradiții și obiceiuri care au fost respectate cu sfințenie din cele mai vechi timpuri.

Nu ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
Nu este indicat să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.
Nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente și nu ai voie să refuzi săracii.
Nu ai voie să tai cu foarfeca, ca să nu fii invadat de gândacii forfecari.
Nu se mătură pentru ca păsările să fie sănătoase, iar stupii să rămână productivi.
În această zi nu ai voie să lucrezi, altfel te vei chinui în ceasul morții.
De asemenea, nu se coase și nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria. Nu ai voie să croșetezi, fiindcă altfel vei avea o moarte lentă.
Nu se spală și nu se calcă în această zi.
Nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, pentru că te va durea stomacul.
Rugăciune de Întâmpinarea Domnului
“Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al Lui Dumnezeu, nu suntem vrednici de Milele Tale, dar îndrăznim să Te rugăm să primești și puțina noastră rugăciune, precum ai primit oarecând cei doi bani ai văduvei și să alungi de la noi tulburarea care ne-a cuprins.
Doamne, viforul necazurilor se ridică asupra noastră și au intrat ape până la sufletele noastre, dar întru Tine este toată nădejdea noastră! Tu cunoști pricina răului care ne apasă.

La Tine perii capetelor noastre sunt numărați. La Tine scăpăm și pe Tine Te rugăm să depărtezi de la noi orice rău pierzător de suflet și să ne ajuți să biruim toate ispitele care ne învăluie!

Tu ești întărirea, scăparea și Izbăvitorul nostru, Hristoase Dumnezeule și Ție Slavă și mulțumire pentru toate Îți înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor, Amin!”

Sursa: fanatik.ro

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: