
Ne trezim dimineața spre a merge la locul de muncă. Bem cafeaua obișnuită, facem duș, ne îmbrăcăm și ieșim din casă spre locul de muncă. Atât durează entuziasmul în comună pentru că începe o adevărată aventură. Dacă stăm la granița orașului pregătim acatistele, iertările fața de Divinitate pentru înjurăturile pentru care urmează pentru că de fapt intram în jungla traficului din comună. Mașini care circulă bară la bară, claxoane peste claxoane, autobuze pline de călători în timpul pandemiei acompaniază peisajul dimineții. Vuiesc coloane întregi de mijloace de transport din toate părțile comunei care avansează cu viteza melcului. Agitația o regăsim și în autobuze unde șoferii printre vorbele motivaționale ale călătorilor încearcă să-și facă loc în trafic. Toată povestea este mai palpitantă dacă suntem într-un taxi. Durează între orele 7,30 până aproximativ la ora 8,30 repetându-se începând cu ora 13 aproximativ până ora 18.
În aceste condiții se circula în traficul din comună și în alte orașe povestea este mult mai complicată. Cea mai distractivă cauză a ambuteiajelor am auzit-o zilele trecute și anume că orașul atunci când a fost construit nu a prevăzut numărul de mașini din perioada actuală. O altă poveste este comoditatea. Părinții care-și duc copiii până în fața școlii cu intenția de a-i transporta până în sala de clasă, dar nu sunt lăsați de paza școlilor. Cu totul altă poveste este pentru părintii care au copii și venind din afara orașului este de înțeles faptul de transport a copiilor spre școală. Nu în ultimul rând străzile sunt foarte înguste și comuna nu are drumuri sau centuri ocolitoare spre destinație. Atunci singura soluție ar fi ca să plecăm mai repede de acasă pentru a ajunge la timp la locul de muncă sau la școală. În toată această poveste participanții la trafic ar fi mai mult decât de bun simț pentru a poseda răbdare, amabilitate și a scăpa de virusul mașinii bengoase care îmi permit să depășesc pe oricine am chef și pe unde am chef. Nu ne mai mirăm că sunt atât de multe accidente de mașină și din cauza faptului că ne grăbim tot timpul și că nu-i respectăm pe ceilalți oameni.
Oricum primarul, consilierul local sau oricine altcineva care va ghici rezolvarea în problema ambuteiajelor va avea cel puțin două mandate în plus decât în mod obișnuit. Până atunci graba, greșeala și neatenția în trafic se plătesc scump. Uneori chiar cu prețul propriei vieți și a celor dragi dacă ne interesează în acest caz consecințele. Drumuri și trotuare asfaltate corect oricum nu avem așa că în acest caz ar fi mult mai recomandabil ca să ne adaptăm traficul.
Cam aceasta ar fi trista concluzie a unui trafic rutier dintr-o comună de pe malurile râului Mureș care până acum 23 de ani era un frumos oraș, Târgu Mureș.