23 Ianuarie- Ziua Scrisului de Mână


“Astăzi 23 ianuarie este Ziua internațională a scrisului de mână (Handwriting Day), instituită cu scopul de a ne aminti frumusețea și unicitatea acestei forme de artă, numită caligrafie, dar și necesitatea folosirii semnăturii de mână.
Această dată, la care este celebrată Ziua mondială a scrisului de mână, coincide cu ziua de naștere a lui John Hancock, devenit notoriu datorită semnăturii sale, deosebit de lizibile și de interesante, de pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii.
Iniţiatorul acestei zile este Asociaţia producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), care a declarat ziua de 23 ianuarie drept ziua sărbătoririi „scrisului de mână”. (Text preluat)

Nu cred că am un scris de mână prea frumos. Totuși scrisul meu de mână s-a născut undeva în perioada 1987- 1988 când o doamnă învățătoare a avut răbdare ca să învăț să scriu. În acea vreme era obligatoriu la nivel moral și a rușinii ca să știi să scrii. Chiar spre finalul clasei întâi am un tablou în care sunt plin de mândrie cu un creion în mână în care știam deja să scriu. Mai departe știind să scriu am încercat acum câțiva ani să scriu articole care s-au publicat în număr de unsprezece într-o revistă a Universității “Petru Maior ” din orașul Târgu Mureș, în “Așii României ” precum și în anumite reviste școlare. În același timp am fost obligat să intru și în cadrul scrisului virtual. Numai că această formă de scriere, pe lângă faptul că faultează grosolan regulile scrisului din limba română din cauza grabei și urgenței lipsește emoția literelor. Într-un fel chiar și scriind aceste rânduri lipsește emoția caligrafiei și a transmiterii senzațiilor noastre prin forma literelor sau a semnelor de punctuație. Pentru a nu spune că parcă toată lumea scrie linear fără nicio deosebire. Este un fel de marxism nociv a formelor de scriere. Pentru a nu spune că nici măcar scrisori nu mai trimitem în care să ne exprimăm trăirile, dorul sau iubirea. Oricât ar fi de impregnat scrisul virtual nu va putea niciodată să transmită sentimentele scrisului de mână. Nici măcar aceste cuvinte nu pot fi parfumate. Nu putem înlocui sentimentele unui scris de mână cu mesaje pe internet. Pentru a nu spune că internetul ne-a sălbăticit în asemenea fel încât nici nu mai știm să comunicăm în realitate. O blocare sau ștergere pe internet înlocuiește o scrisoare sau o discuție în realitate care poate ar soluționa frustrarea. Numai că am preferat să simplificăm scrisul de mână plătind un preț mult prea mare pentru comunicarea interumana. Așa că ar fi indicat să ne întoarcem la formele de scris caligrafic care lipsesc tot mai mult în rândurile elevilor așa cum erau în vremurile din perioada regalității din România sau în perioada comunistă. Pentru a nu spune că un caiet avea farmecul său atunci când trecem liniile de margine unde scriam data de în fiecare zi. Numai că nu se mai poate și nici nu se mai dorește disciplina caligrafie în școală așa cum nu se dorește nici disciplina sau promovarea trăsăturilor morale. Cu ocazia Zilei Scrisului de Mână doresc ca oamenii să nu uite valoarea penitei și a unui scris corect gramatical și caligrafic în defavoarea hieroglifele virtuale care fac ca scrisul de mână să-și piardă importanța. Să aveți doar scrieri de bine, iubiți oameni!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: