Ce este bârfa?


Bârfa este considerată adeseori în “comportament nevinovat de societate” (“mai mergem la o cafea/ o bere și o bârfă mică cu fetele/cu băieții”, nu-i așa?)
Și, chiar! ce-i rău în bârfă?
DEX definește bârfa ca fiind: ponegrire, discreditare, defăimare, clevetire, etc. Pe scurt: bârfa are de-a face cu a spune lucruri (de cele mai multe ori) rele despre alții. Dar…adevărate, îmi spui. Ei, cu aceasta rămâne de văzut!

Se spune ca într-o zi Socrate s-a intalnit cu un cunoscut. Acela, vazandu-l, l-a oprit si i-a zis:
– Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum despre unul dintre studentii tai?
Auzind aceasta, Socrate zise:
– Stai o clipa. Mai inainte de a-mi spune tu cele ce ai aflat, as vrea sa treci printr-un mic test, numit „Testul celor trei.”
– Trei ?
– Da, trei. Inainte de a-mi vorbi despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa-mi spui. Primul test este cel al adevarului. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?
– Nu. De fapt doar am auzit despre el.
– Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum, sa incercam testul al doilea, cel al binelui. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?
– Nu, dimpotriva…
– Deci, vrei sa-mi spui ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat?
Omul din fata lui Socrate a dat din umeri, putin stanjenit de situatia in care se baga de unul singur.
Socrate a continuat.
– Totusi, mai poti trece testul, pentru ca exista a treia proba, a folosintei. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu imi este de folos?
– Nu, nu chiar…
In cele din urma, Socrate incheie discutia, cu o intrebare retorica:
– Ei bine, daca ceea ce vrei sa-mi spui nu stii daca este adevarat, nici de bine, nici macar de folos, atunci de ce sa-mi mai spui ?!

Bârfa, respectiv vorbirea de rău, face rău celui despre care este vorba, face rău celui căruia i se spune vorba și, în final, face rău celui care aduce vorba. Vorbirea și viața sunt ca un bumerang: “Bine faci, bine găsești”.

Să fiți sănătoși! Și la cuvânt frumoși. (Text preluat)

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: