A murit Mitică!


Actorul Mitică Popescu a murit marţi la Spitalul Elias. Potrivit surselor medicale, actorul ar fi avut probleme cardiace, dar şi alte afecțiuni.

Mitică Popescu s-a născut la dată de 2 decembrie 1936, în București. Cei de la Teatrului Mic, acolo unde a activat ani buni maestrul, l-au caracterizat că un “actor de mare farmec personal, sarcasmul pigmentându-i cu strălucire creațiile complexe, deopotrivă dramatice, comice și muzicale, alături de aparițiile în emisiunile de divertisment, îi întrețin marea popularitate de vedetă națională.”

Maestrul a fost o vedetă națională, dar în nicio împrejurare nu s-a comportat că atare.

Puțini oameni știu că actorul a trecut prin infernul închisorilor comuniste timp de trei ani, începând din 1959. A fost închis pentru nimic, așa cum se condamnau oamenii atunci. A fost nevoit să își întrerupă studiile teatrale, reluate cu greu mai târziu, din cauza etichetei care li se aplica celor închiși.

A trăit toată viață sub semnul unei modestii care a caracterizat o întreaga generație de actori de aur ai României. Îl întâlneai pe stradă, mergând pe jos spre teatru, cu aerul unui om care nu are ceva esențial de făcut în seara respectivă. Dacă nu-l cunoșteai, n-aveai cum să îți dai seama că acest bărbat, care trecea adesea gânditor și deloc grăbit pe Calea Victoriei, va fi, peste numai câteva ore, pe scena Teatrului Mic, aclamat de un public impresionant minute în șir.

Rolul lui Cocoșilă din “Moromeții” (1987) a rămas memorabil, dar în general orice apariție a sa se lăsa cu aplauze furtunoase în sala de proiecție. Mitică Popescu a fost și un cunoscut suporter pătimaș al Clubului Rapid București.

Pe Leopoldina Bălănuță, marea să iubire și femeia care i-a devenit soție, a întâlnit-o la vremea când se juca piesa “Matca” a lui Marin Sorescu, care s-a bucurat de un imens succes. În piesă, Mitică Popescu interpreta rolul logodnicului Leopoldinei și în viață reală i-a devenit soț. Au fost amândoi născuți sub semnul zodiacal al Săgetătorului și s-au înțeles unul pe altul în fiecare moment al vieții lor. Poate tocmai de aceea, la mulți ani de la clipa în care “Poldi”, cum îi ziceau prietenii, a plecat spre stele, maestrul Mitică Popescu se comportă că și cum ea ar fi încă alături de el. Nu scotea verigheta de pe deget decât dacă pe scenă joacă rolul unui celibatar.

A fost și gazda emisiunii “D’ale lui Mitică”, una din cele mai longevive emisiuni ale televiziunii naționale.

Sursa: radioromania.ro

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

One thought on “A murit Mitică!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: