Un episod din Holocaust


Sunt un împătimit al poveștilor despre Holocaust. Nu că m-aș lăuda, dar nici în ziua de astăzi nu înțeleg cum a fost posibil din ordinul unei țări civilizate ca și Germania interbelica întâmplarea sa. Doar un scurt episod…

La 2 iulie 1942, 82 de copii din Lidice, atunci Cehoslovacia, au fost deportați de naziști în lagărul de exterminare de la Chelmno?

  • Imediat după sosire au fost gazați. În amintirea lor, în anul 1969 artista Marie Uchytilova a realizat în satul lor această sculptură în care a încercat să refacă, după fotografii, fizionomia fiecăruia. A muncit 20 de ani la lucrarea impresionantă și, deopotrivă, emoționantă, un memorial al sălbăticiei umane.

Din păcate mi-ar plăcea să scriu că lumea a învățat lecția de genocid a Holocaust-ului. Războiul din Ucraina îmi confirma încă o dată dacă mai era nevoie că lumea nu a învățat, nici după atâția ani această lecție. Prin urmare va tinde să o repete cu și mai multe victime. În Ucraina sau în alte zone rămâne încă de văzut ca oameni nevinovați să moară din ordinele unor nebuni la nivel de masă și doctrină politică.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: