Drum lin spre stele, Pele!


Pelé, cel mai valoros jucător de fotbal din toate timpurile, a murit la vârsta de 82 de ani🕯️

Vestea decesului marelui fotbalist a fost anunţată, joi, de una dintre fiicele sale, Kely Nascimento.

”Te iubim la infinit, odihneşte-te în pace”, a scris ea pe Instagram, din Spitalul “Albert Einstein” din Sao Paulo, unde Pelé era internat de o lună.

Spitalul a precizat că decesul a survenit în urma ”cedării mai multor organe vitale”.

În anul 1999 el a fost desemnat Jucătorul Secolului de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS). În același an, France Football le-a propus foștilor câștigători ai Balonului de Aur să aleagă Jucătorul Secolului, iar ei l-au ales pe Pelé. Tot în anul 1999, Pelé a fost ales Sportivul Secolului de către Comitetul Olimpic Internațional și revista Time l-a inclus în lista lor cu 100 cei mai influenți oameni ai secolului XX.

Conform IFFHS, Pelé este cel mai de succes marcator din lume, cu 541 de goluri la nivel de ligă. În total Pelé a marcat 1281 de goluri în 1363 de meciuri, inclusiv în partide amicale, motiv pentru care a fost înscris în Guinness World Records cu cele mai multe goluri marcate de-a lungul carierei în fotbal. În timpul când era în activitate, Pelé a fost pentru o perioadă cel mai bine plătit sportiv din lume.

În Brazilia, Pelé este considerat erou național pentru performanțele obținute în fotbal și sprijinul politicii de a îmbunătăți condițiile sociale ale săracilor. În 1961, Președintele Braziliei Jânio Quadros a declarat că Pelé este „o comoară națională”. De-a lungul carierei sale a devenit cunoscut ca „Perla Neagră” (Pérola Negra), „Regele Fotbalului” (O Rei do Futebol), „Regele Pelé” (O Rei Pelé) sau pur și simplu „Regele” (O Rei).

Edison Arantes do Nascimento, pe numele său real, și-a început cariera la vârsta de 15 ani jucând pentru Santos și pentru naționala de fotbal a Braziliei începând cu vârsta de16 ani. Pelé are în palmares trei Campionate Mondiale de Fotbal câștigate: în 1958, 1962 și 1970, fiind singurul jucător care a reușit această performanță și este cel mai bun golgheter al naționalei Braziliei, având 77 de goluri în 92 de jocuri. De asemenea, el este cel mai bun marcator al echipei sale de suflet, Santos Futebol Clube, câștigând cu aceasta Copa Libertadores în anul 1962 și 1963. (Text preluat)

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

One thought on “Drum lin spre stele, Pele!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: