Obiceiuri cu ocazia Crăciunului


 Sărbătoarea Crăciunului deschide ciclul sărbătorilor de iarnă care se termină la Bobotează, pe 6 ianuarie, cele 12 zile ale acestei perioade simbolizând cele 12 luni ale anului. Obiceiurile populare din această perioadă, pe lângă conținutul creștin legate de Nașterea Domnului, chile sărbători ale solstițiului de iarnă, Saturnaliile romane, cultul lui Mithra.

Specific Crăciunului este colindatul în ajunul Crăciunului, de la colindatul copiilor până la colindatul cetei de feciori și cel al adulților. Scopul principal al colindatului este să anunțe Nașterea lui Isus și să aducă belșug în gospodărie.  Colindele povestesc Nașterea Domnului, vorbesc de despre Maica Domnului care a fost trimisă de Crăciun să nască în ieslea vacilor, despre caii blestemați și boii binecuvântați pentru că au suflat și au încălzit ieslea, despre plopul blestemat de Maica Domnului și teiul binecuvântat. Colindătorii sunt răsplătiți cu tot felul de daruri alimentare (colac, cârnați, costițe), dintre care colacul este cel mai important și pentru acesta feciorii au pregătită o orație specială, numită ”mulțămita colacului”, care descrie muncile grâului de la arat și semănat, până la coptul colacului. Darurile primite la colindat se foloseau în trecut pentru a organiza ospățul de la sfârșitul colindatului.

În Transilvania, ceata de colindat a feciorilor este însoțită de turcă, o mască animalieră fabuloasă, pregătită în timpul șezătorilor din timpul Postului Crăciunului, de către fete și feciori, împdobită cu cănaci, zurgălăi, panglici și cu ”prâsnei” (discuri) din iască decorate cu rozete. Turca este interpretată de etnologi ca un simbol al timpului sau al zeității agrare care moare și renaște în această perioadă. În mentalitatea populară, originea turcii este plasată fie pe vremea potopului, fie pe vremea lui Irod.

Text: dr. Laura Pop, cercetător la Secția de Etnografie și Artă Populară
 Din arhiva digitală a Muzeului Județean Mureș, Secția de Etnografie și Artă Populară

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: