Sărbătoarea Crăciunului la vârsta adultă


Având în vedere că se apropie sărbătoarea Crăciunului ar fi frumos ca să intram într-o atmosferă de magie și de gânduri bune și frumoase. Atunci când suntem copii reușim ca să intram în această atmosferă pentru că ne bucurăm de bradul de Crăciun, de existența lui Moș Crăciun și de a merge la colindat. Atunci când devenim adulți parcă magia începe să dispară trezindu-ne în perioada Crăciunului într-o agitație continuă.  Începem să facem cumpărături ca nebunii achiziționând mâncare din belșug, făcând diferite preparate culinare, curățenie generală sau cumpărând cadouri. Cu alte cuvinte facem cumpărături și mâncare pentru cel puțin o săptămână în condițiile în care magazinele sunt închise ceva mai mult de 24 de ore. Facem curățenie generală pentru ca eventualii musafiri să facă mizerie și transformându-ne în Moși și Babe Crăciun. Să nu uităm că vom avea de servit oameni, de a merge prin frig la alți oameni lăudându-le, chiar dacă nu credem, mâncarea și devenind puțin individiosi pe ceea ce și-au făcut nou în casă. Așteptăm la rândul nostru alți oameni, eventual colindători de o strofă care normal că sunt “Deschide ușa, creștine ” , un fel de rugăminte că au văzut la noi lumină sau au auzit zgomot sau “O, ce veste minunată ” că le-am deschis și le dăm de mâncat și de băut.
Pentru ca magia Crăciunului să dispară  de tot primim și mesaje cu ocazia aceasta de la persoanele care ne contactează numai de Crăciun, Anul nou, Paște sau ziua de naștere. În rest nu știm nimic despre ei. Forma mesajelor este preluată de pe internet sau primită de la alte persoane de forma “Fie ca sărbătoarea Crăciunului…” sau “Cu ocazia Crăciunului vă urăm/urez…”. Urmează toate urările de viață bună, sănătate, lumină că oricum nu au ajuns facturile crescute ca preț, miracole și alte urări de genul copy-paste. De toate acestea avem nevoie în fiecare zi nu numai trei zile pe an de Crăciun, iar de restul poate că nu avem nevoie și dorințele nu sunt la fel pentru toată lumea ci sunt individualizate. Dacă vrem să trimitem un mesaj frumos cel puțin ar fi drăguț să scriem ceva de la noi atât cât ne poate creierasul. Nu în ultimul rând urarea cea mai penibilă și falsă “De Crăciun fi mai bun..”. Nu înțelegem sensul acestei urări pentru trei zile. Dacă vrem să fim mai buni să fim în fiecare zi nu numai pentru trei zile. Mai departe dacă suntem certați cu cineva nu are rost să-i trimitem un mesaj neapărat de ziua de sâmbătă seara sau de duminică, mă scuzați de Ajun de Crăciun sau prima zi a sărbătorii. Putem să-i trimitem oricând considerăm sau deloc. Poate ar suna așa “Draga X știu că ne-am certat, dar cu ocazia zilelor de duminică, luni și marți îți urez numai bine.” Așa nu ar însemna chiar atât de penibil ca de Crăciun. Să nu uităm cu această ocazie să ne facem poze cu dureri de ficat sau în orice poziție la bradul din centrul orașului în care să arătăm bine pentru a primi mii de like-uri și de aprecieri a frumuseții noastre. Tradiția spune că nu suntem locuitori ai României dacă nu colindăm și SMURD-ul cu această ocazie bahica și gurmanda. Mai ales că și ei trebuie să fie colindați de Crăciun.  Astfel devenind adulți toată sărbătoarea Crăciunului devine comercială și plină de falsitate. Mai mult ea este dornică de liniște și de gânduri bune de la persoanele și către persoanele care înseamnă ceva bun în viața noastră. Pentru restul persoanelor de ocazie este doar o piesă de teatru pe scena vieții. Cel puțin bucurie, sănătate și gânduri bune și frumoase să fie în fiecare zi pentru fiecare om nu doar pentru zilele Crăciunului!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: