Revoluție


Termenul de revoluție poate fi definit ca o schimbare fundamentală a valorilor, instituțiilor publice, a structurilor societății, conducătorilor și a ideologiei societății. Dacă vrem însă o parte mai simplă a definirii a cuvântului revoluție este o schimbare fundamentală în toate domeniile de activitate. Pentru a se realiza toate aceste aspecte ale unei revoluții este nevoie de lideri ai revoluționarilor, program de cereri ale acestora plus aspecte mai agresive pentru ducerea la bun sfârșit ale cerințelor lor. Programele revoluționare pot să poarte numele de proclamații sau petiții. Având în vedere că avem exemplu Revoluția franceză putem afirma că ea a cuprins partea ideologică și a acțiunii condusă de opozanții regimului politic dusă prin manifestații sau acțiuni concrete. În acest ultim sens avem căderea Bastiliei, temuta închisoare absolutista, petrecută în ziua de 14 iulie a anului 1789. A nu se uita progresele ideologice și punerea în practică a libertăților și drepturilor omului sau popoarelor din timpul lui Napoleon Bonaparte și întreg secolul XIX.

Parcurgând acești pași revoluționarii adepți ai acestor drepturi ale omului au învins absolutismul la sfârșitul primului război mondial în anul 1918. Regimul comunist începând cu anul 1917 preia acest termen transformându-l în revoluția proletara sau a clasei muncitoare care urma la nivel global să preia puterea prin forță și să devină clasa conducătoare. Această teorie în momentul în care a trecut în partea ei practică a devenit utopica. Regimul comunist a devenit astfel un regim în mâinile unui partid unic în fruntea căreia se afla o persoană atotputernica. Eliminând opozanții și orice formă de împotrivire puterea a trecut în mâinile unui cerc restrâns sub impulsul terorii, fricii și a sistem paranoic supervizat și pus în practică de poliția secretă. De asemenea se baza pe o economie planificată cu proprietatea trecută în mâinile statului.

În aceste condiții în anul 1989 au izbucnit revoluții în statele comuniste europene inclusiv România. În țara noastră populația sătulă de restricții, tembelizare și nerespectarea drepturilor și libertăților omului a ieșit în stradă. Vizavi de nostalgicii comuniști recomand întoarcerea la viața din 13 decembrie a anului 1989 cu gândirea de atunci nu cu neajunsurile din zilele acestea. De asemenea crezând că pot să doboare un asemenea sistem comunist bine pus la punct oamenii, prima dată la Iași și Timișoara și apoi în principalele orașe au manifestat împotriva sistemului comunist. Represiunea din partea autorităților comuniste și a altor puteri ascunse în umbră a fost dură ducând la uciderea a peste 1000 de oameni.

În consecință și studiind definițiile termenului revoluție avem aspectul manifestanți, program al revoluției “Proclamația de la Timişoara” din 21 decembrie a anului 1989, însă nu avem decât obținerea drepturilor și libertăților omului. Schimbarea fundamentală a ideologiei nu s-a pus în practică pentru că puterea în România nu a fost preluată de opozanți ai regimului comunist ci de foști membri ai Partidului Comunist marginalizați înainte de anul 1989. De asemenea a rămas întrebarea și astăzi în privința celor care au dat ordin să tragă împotriva manifestanților. Guvernată de haos, manipulare și frică revoluția eșuată și-a găsit sprijin în spectacolul grotesc de la Televiziunea română. Economia a trecut treptat în mâinile jefuitorilor și în cele din urmă în mâinile corporațiilor străine. Drepturile și libertățile fundamentale întocmai ca și justiția au devenit arbitrare, iar instituțiile publice sunt politizate. Clasa politică este caracterizată prin instabilitate, haos, corupție, hoții și alte afaceri ilegale. Dacă studiem cu mai mare atenție programul revoluționar “Proclamația de la Timişoara ” nici măcar unul dintre punctele sale nu a fost pus în practică, iar liderii revoluției cât și orice formă de manifestare împotriva puterii au fost neutralizati.

După 32 de ani de la ziua de 22 decembrie a anului 1989 ajungem la concluzia că orice formă de manifestație este învinsă pentru că lipsesc toate ingredientele unei așa zise opoziții. Aceasta ar trebui să se manifeste prin lideri de încredere și program concret al cererilor lor. Dacă am trăi într-o Românie normală democrată genul oamenilor Sosoaca și Simion ar face spectacolele lor obișnuite de stand up comedy după gratii. Oamenii simpli nu știu însă nici acum ceea ce înseamnă o manifestație cu atât mai puțin o revoluție în lipsa unei coeziuni, acțiuni concrete, cereri serioase și a unor lideri de încredere.

În consecință dacă respectăm termenii revoluției în anul 1989 în luna decembrie revoluția a fost câștigată în stradă până în ziua de 22 decembrie. În momentul în care a intrat în birouri, televiziune ea a eșuat pentru că nu a produs o schimbare fundamentală nici în cadrul orientării politice a noii puteri, dar nici în mentalitatea sau ideologia socială. Ceea ce binenteles că nu se întâmplă nici în ziua de astăzi poate pentru că nici nu se dorește din cauza divizării și a lipsei de educație a populației în ceea ce privesc drepturile și libertățile omului, o viață în democrație mai bună și o gândire apropiată de lumea civilizată. Neștiind ceea ce să cerem concret nici clasa politică neforțata nu ne va da. Am ajuns astfel ca să trăim într-o pseudodemocratie și faptul că o generație tânără și naivă revoluționară ne-a oferit ceva atât de prețios ca libertatea demonstrăm încă o dată în pandemie că nici măcar nu știm ceea ce înseamnă. Din păcate nici semne bune pe viitor nu se întrezăresc. Noroc că mai avem caterincă, dorință de jignire virtuală căci în rest este bine și pe parcela noastră. Pentru celelalte să ne ajute și Dumnezeu că mai mult nu ne interesează.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: