21 Decembrie 1989 în orașul Târgu Mureș


Ziua aceasta după 33 de ani pare foarte îndepărtată. Locuind atunci la etajul șase a unui bloc din orașul Târgu Mureș de pe strada Bulevardul 1 Decembrie 1918 astăzi totul este liniștit. Umblă oameni, dar parcă nu li se aude vocea. În ziua de 21 Decembrie a anului 1989 pe stradă erau multe voci care strigau “Haideți cu noi!”, “Jos Ceaușescu ” sau “Jos Comunismul!”. Strigăte care s-au regăsit până în zona centrală a orașului. Oamenii care cereau libertate și o viață mai bună. În timpul nopții se auzeau rafale ale armelor și au fost oameni care au plătit cu viața lor prețul libertății. Numele lor este astăzi incrustat pe un monument în zilele în care libertatea era scrisă la fel și în limba română sau maghiară. Oameni ca : Adrian Hidoș, Bodoni Sándor, Hegyi Lajos, Ilie Muntean, Pajka Károly și Tamás Ernő sunt cei care și-au jertfit viața în acele zile la Târgu Mureș.

După aproape șapte ani fiind elev în cadrul “Școlii Profesionale ” de la Liceul “Electromures ” din orașul Târgu Mureș la citirea catalogului am auzit numele Muntean Ilie Adrian. În acea perioadă nu-mi era cunoscută proveniența sa. Era un băiat cu zâmbetul pe buze, mai cu bun simț decât restul colegilor, dar mai slab la învățătură. Lipsind într-o zi de la școală dirigintele clasei ne-a spus că Adi era fiul unui martir al revoluției din luna decembrie a anului 1989. Deja în ochii mei a început să crească mai ales că el se afla în grija bunicilor. Așa că și eroii revoluției au avut copii și Adi era un urmaș al simbolurilor libertății din oraș și a unității etniilor. În anul trei de “Școala Profesională ” Muntean Ilie Adrian a plecat din clasa noastră în altă școală. Eu nu știam atunci când de important a fost tatăl său, din unele surse și mama sa, în cadrul evenimentelor din luna decembrie a anului 1989. Glorie eroilor orașului și odihnă veșnică!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: