Știți cine este femeia de serviciu?


~ La examenul de licenţã a unei Facultãţi cunoscute din Iasi, la proba oralã de evaluare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate, ultima întrebare a testului a fost o surprizã pentru toţi studenţii.
ŞTIŢI CARE ESTE NUMELE FEMEII DE SERVICIU CARE FACE CURAT? Toți au crezut că este o glumă. La sfârşitul examenului, studenții au prezentat foile de examen, fără să fi răspuns nimic la neașteptata întrebare. Un student l-a întrebat pe un profesor universitar, dacă ultimul subiect va conta la nota finală a examenului.

  • Fără îndoială că da, a rãspuns profesorul. De-a lungul carierelor voastre, veţi cunoaşte multe persoane. Toate sunt importante, toate merită atenţia şi îngrijirea voastră, chiar dacă ele vi se adresează doar cu un simplu – Bună ziua!

A fost o lecție pe care studenții nu vor uita niciodată. Desigur, toți o știau. Era înaltă, căruntă, în jur de 60 de ani, harnicã ca o albinã, dar foarte tãcutã. De unde să știi cum o cheamã? Pe cine interesa acest lucru? Toţi au trecut pe langã ea de sute de ori, fãrã ca prezenţa ei sã conteze pentru unii sau pentru alţii.

Şi uite aşa au aflat că o chemã Ecaterina, are 57 ani, este vaduvã, şi are 2 copii: unul inginer IT la Cluj şi celãlalt, medic oftalmolog la o clinicã din Bucureşti şi cã lucreazã ca femeie de serviciu în cadrul Facultãţii de 23 de ani şi este foarte mulţumitã de acest lucru.”

Rândurile de mai sus sunt poveștile obișnuite de pe internet care de obicei ne lasă cu gura căscată. Problema cu aceste rânduri este că foarte rar se pun în practică. Mulți dintre noi se consideră atât de superiori încât nici măcar nu salută oamenii de serviciu. De parcă nu este tot o meserie. Din acest punct de vedere am observat că salutându-i de fiecare dată parcă primesc un “bună ziua ” mai autentic. Un zâmbet provenit din partea mea ca și cadru didactic pentru o zi bună. Tot pe aceeași idee am observat femeia de serviciu de la sală. Cu capul plecat, serioasă și muncitoare tot timpul nu ridica niciodată capul din pământ. Poate să fie o meserie puțin rușinoasă pentru că intra în vestiarul bărbaților, dar demnă prin statura ei nu-i baga în seama. Nedorind să deranjeze șterge constincioasa aparatele de fitness și urcă scările cu un aspirator greu și după ce termina coboară fără să vrea să deranjeze pe cineva. De fapt este de admirat pentru seriozitatea ei și prin capul plecat devine superioară multor persoane din sală coborâte parcă de pe un tron. Am dorit astăzi să-i urez o zi bună numai că fiind cuprinsă în hărnicia ei a dispărut fără ca să pot să-i spun cuvintele dorite. Până la urmă a cunoaște oamenii de serviciu da dovadă pentru un cadru didactic că știm să apreciez oamenii aceia “buni la toate” fără de care acel loc nu ar putea să funcționeze. A munci indiferent de locul unde o facem și funcția pe care o deținem este de admirat într-o țară în care lenea este plătită de multe ori mai bine decât seriozitatea și conștiinciozitatea. Dacă ne considerăm oamenii cu multe cărți citite ar fi nevoie să vedem inferioritatea sau superioritatea în funcție de defectele și calitățile omului și nu de meseria sa. Din păcate tot mai mulți oameni cu diplome se comporta mai josnic decât oamenii cu mai puține clase. Așa că de mai multe ori am găsit meseria de om printre oameni de serviciu decât printre purtătorii de costume și fițe provenite din funcție. Trist este că scaunul de funcție de a face bine este tot mai rar în ziua de astăzi.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: