19 Decembrie 1989 – Prima oaza de libertate


Prima fabrică din Timişoara unde muncitorii au refuzat să mai lucreze a fost Electrobanat (ELBA). Generalul Ştefan Guşă se deplasează personal să discute cu oamenii. În dimineaţa zilei de 19 decembrie, muncitorii de la fabrica ELBA refuză să mai intre în secţii. Oamenii nu vorbesc decât despre evenimentele care au avut loc zilele trecute, se vorbeşte despre masacrele comise de forţele de ordine, aproape fiecare timişorean cunoştea pe cineva care a luat parte la Revoluţie. În aceste condiţii, muncitorii de la ELBA au declanşat greva generală. În zonă apar mai multe unităţi militare care vor încerca să împiedice ieşirea muncitorilor. Poarta fabricii este încuiată. Primul secretar al judeţului, Radu Bălan, se deplasează la fabrică pentru a discuta cu oamenii. Acolo ajunge şi primarul Petru Moţ. Oamenii cer îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi scoaterea Armatei din oraş. De asemenea, protestatarii le reproşează oficialilor uciderea oamenilor în Timişoara. Un grup de aproximativ 15 muncitori încep să strige „Jos Ceauşescu”. În ajutorul lui Radu Bălan şi Petru Moţ vine şi generalul Ştefan Guşă, care îşi face apariţia în fabrică cu câţiva militari. Generalul este apostrofat de muncitori. Situaţia a fost foarte tensionată. La intrarea în fabrica ELBA, dinspre Piaţa Traian, la prânz, s-a deschis focul dinspre un transportor amfibiu blindat. Au fost împuşcate mortal Irina Edita Reiter, Veronica Curic, iar Liana Metea şi Iosif Şerban au fost răniţi. Muncitorii din mai multe platforme industriale au încercat să plece în grup spre centrul oraşului, însă nu au fost lăsaţi. Jurnalul acţiunilor operative ale M.I. consemnează: “19.12.1989. Ora 15.00. D6 alungat de muncitorii de la Electrotimiş, trimis de dispeceratul miliţiei la Comandament. „19.12.1989. Ora 19.00. Cpt. Grui comunică că la Electrotimiş situaţia s-a calmat. După focul de avertisment, muncitorii au în secţii şi discută cu ei tov.Rujoi”. Au fost rănite prin împuşcare două victime. Maestrul militar grănicer Mitică Miron şi plutonierul de miliţie Traian Laza, ambii din Dispozitivul M.I. de la Spitalul Judeţean s-au deplasat, la ordin, în sensul giratoriu de pe Calea Buziaşului pentru a împrăştia demonstranţii în după-amiaza zilei de 19 decembrie. Şeful dispozitivului a fost maiorul de miliţie Iosif Veverca, acesta trăgând mai multe rafale de pistol automat, pentru a-i avertiza pe manifestanţi. În n jurnalul Diviziei mecanizate se consemnează:
„19.12.1989. Ora 19.00. Cpt. Grui comunică că la Electrotimiş situaţia s-a calmat. După focul de avertisment, muncitorii au în secţii şi discută cu ei tov.Rujoi”. Au fost rănite prin împuşcare două victime. Maestrul militar grănicer Mitică Miron şi plutonierul de miliţie Traian Laza, ambii din Dispozitivul M.I. de la Spitalul Judeţean s-au deplasat, la ordin, în sensul giratoriu de pe Calea Buziaşului pentru a împrăştia demonstranţii în după-amiaza zilei de 19 decembrie. Şeful dispozitivului a fost maiorul de miliţie Iosif Veverca, acesta trăgând mai multe rafale de pistol automat, pentru a-i avertiza pe manifestanţi.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: