Revoluția din anul 1989 a început la Iași


Pornită ca val al revoluțiilor anticomuniste izbucnite în blocul central-estic în toamna anului 1989, revoluția din România are particularitățile sale. Rămânând singura țară comunistă din zonă și condițiile sociale devenind din ce în ce mai grele de suportat pentru populație devenea o chestiune de timp înlăturarea secretarului general al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceaușescu. “Scrisoarea celor șase ” a fost un memorandum prin care se cerea demisia conducătorului comunist român. A fost semnată de membri de elită comuniști ca: Gheorghe Apostol, Silviu Brucan, Grigore Răceanu, Constantin Parvulescu, Corneliu Manescu și Alexandru Bârlădeanu criticând regimul comunist ceaușist. A fost difuzată pe data de 11 martie a anului 1989 pe posturile BBC și Europa Liberă. Semnatarii scrisorii au primit arest la domiciliu intrând sub atenta supraveghere a Securității. Era clar deja că Nicolae Ceaușescu nu va pleca de la conducerea României pe cale pașnică.
Pe 14 decembrie 1989, o manifestație anti-Ceaușescu are loc la Iași. Manifestația a fost înăbușită rapid, iar organizatorii acesteia (Cassian Maria Spiridon, Ștefan Prutianu, Titi Iacob și alții) au fost arestați.
Poetul Cassian Maria Spiridon a fost cel care a organizat Mişcarea Revoluţionară conspirativă din 14 decembrie 1989, din Piaţa Unirii din Iași, cunoscută astăzi sub denumirea de „Revoluția eșuată”. Ea era planificată încă din toamna anului respectiv. În noaptea de 13-14 decembrie, în jurul orei 3:00, la principalele puncte din oraș sunt împrăștiate manifeste prin care ieșenii erau chemați la miting. Manifestele de mobilizare erau semnate de ” Frontul Salvării Naționale”. Ieșenii urmau să se adune în piață la ora 16:00, cu textul cântecului “Desteaptă-te române” si o lumânare pe care urmau să o aprindă, iar parola era “Primăvara cade joi”. Mitingul n-a mai avut loc pentru că Miliția și Securitatea au intervenit, desfășurând un dispozitiv impresionant în Piața Unirii. Capii manifestației au fost reținuți, torturați și obligați să recunoscă faptele. Capii au fost eliberați pe 22 decembrie 1989.
Acest miting eșuat a stat la baza propunerii orașului Iasi ca oras initiator al Revolutiei din 1989. În 2019, parlamentarii ALDE, Varujan Vosganian și Ion Hadârcă, au depus la Senat, un proiect de lege pentru recunoașterea orașului Iași ca inițiator al Revoluției Române din decembrie 1989.
Evenimentele anticomuniste din România se vor precipita în zilele următoare la Timişoara despre care vom vorbi în zilele următoare.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: