Gianni Morandi


Gianni Morandi, apreciat cântăreț și actor italian, împlinește astăzi, 11 decembrie, vârsta de 78 de ani.

Gian Luigi Morandi s-a născut într-un mic sat numit Monghidoro din Italia. Tatăl lui, Renato, a fost activ în cadrul Partidului Comunist Italian și Gianni îl ajuta cu vânzarea ziarelor partidului. Încă de la o vârstă fragedă, Morandi a lucrat ca lustruitor de pantofi, cizmar și ca vânzător într-un cinematograf. A susținut mici concerte, dintre care unele au fost în timpul serbărilor Partidului Comunist Italian.

A debutat în anul 1962 și a participat la mai multe festivaluri de cântece populare, inclusiv festivalul “Canzonissima” în 1969.

În 1962 a devenit celebru în Italia cu piesa “Fatti mandare dalla mamma”, apoi a rămas în topurile muzicale din Italia pe tot parcursul acelui deceniu.

În anul 1970, a reprezentat Italia la concursul Eurovision cu “Occhi di ragazza”. Cariera sa a intrat în declin la mijlocul anilor ’70, dar a revenit în atenția publicului în anul 1980.

Gianni Morandi a câștigat Festivalul de la Sanremo, în 1987, cu piesa “Si puo dare di più” împreună cu Enrico Ruggeri și Umberto Tozzi, plasat pe locul al doilea în 1995 și pe locul al treilea în 2000.

Se estimează că Morandi a vandut peste 50 de milioane de albume.

Cântecele sale “In Ginocchio da te”, “Non, son degno di te” și “Scende la Pioggia” au avut peste un milion de vânzări și i-au adus Discuri de Aur. A scris o serie de cărți autobiografice care au fost și ecranizate.

Ca actor, este cunoscut pentru rolul Claude Jade soțul lui Davide din serialul apărut în anul 1984 – “Voglia di volare”.

De asemenea, a jucat în mai multe filme, seriale și a fost gazda unor emisiuni de televiziune celebre în Italia.

Morandi a fost ales pentru a fi prezentator la Festivalul Muzical de la Sanremo din 2011, împreună cu Belén Rodriguez și Elisabetta Canalis.

Din 2010 Gianni Morandi este președinte de onoare al echipei de fotbal Bologna Football Club 1909 S.p.A.

Sursa: http://www.radioromania.ro

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: