Sfântul Andrei- Tradiții și obiceiuri


Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie. S-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflăm că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor. Având în vedere că Andrei era evreu, nu știm cu certitudine dacă numele Andrei era numele său real (fiind de origine grecească). Potrivit cercetătorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, încă din perioada secolului II – III.

Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se susține că acest nume – Apostolul Lupilor – derivă din vechea denumire a dacilor – daoi, lupi – dar și de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alaturi de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peștera care i s-a oferit ca adăpost.

Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el, în momentul în care Sfantul Ioan rostește cuvintele: “Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Însă, chemarea sa la apostolie se face mai târziu și este relatată de Sfântul Evanghelist Matei : “Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El”.

Potrivit tradiției, teologilor și istoricilor, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci. În Istoria bisericească, Eusebiu de Cezareea afirma: “Sfinții Apostoli ai Mântuitorului, precum și ucenicii lor, s-au împrăștiat în toată lumea locuită pe atunci. Dupa tradiție, lui Toma i-au căzut sorții să meargă în Partia, lui Andrei în Sciția, lui Ioan în Asia”. Prezența colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, închinate Sfântului Andrei, întăresc credința ca acesta a vestit Evanghelia lui Hristos în țara noastră.

Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras. Deși nouă ne este cunoscută tradiția care afirmă că Apostolul Andrei a murit pe o cruce în formă
de X, se susține că această tradiție datează din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaște data martirizării. Unii istorici îl fixează în timpul persecuției împăratului Nero, prin anii 64-67, alții în vremea persecuțiilor inițiate de Domițian (81-96).

Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul României”.

Ajunul acestei zile este o dată importantă în calendarul popular. Prin tradiţie considerată zi a lupilor, a strigoilor şi a vrăjitoarelor, poate fi văzută ca un fel de ajun al potenţialului an nou dacic, prin valenţele mari de ursire şi implicarea unor protagonişti mitici. În această zi se activizează astfel cele mai importante forţe malefice din panteonul românesc – lupii prădători, care atacă în principal animale, strigoii morţi – responsabili de atacurile asupra oamenilor şi, nu în ultimul rând, agitaţia vrăjitoarelor, care reprezintă un fel de uniune între planul uman şi cel al spiritelor. Nu este întâmplător ca într-un asemenea moment de marcaj temporal să aibă loc şi ghicitul fetelor care doresc să-şi afle ursitul.

“Tradiţiile spun clar de ce a fost ales Sf. Andrei în această funcţie: “Sfântul fusese mocan şi din turma lui nu s-a înfruptat niciun lup. De aceea Dumnezeu i-a dat puterea să împartă hrana lupilor în seara de Sf. Andrei”; “Despre Sfântul Andrei se spune că ar fi fost stăpânul fiarelor sălbatice şi în noaptea zilei de sărbătoare le dă voie a umbla pe la toate răspântiile şi pe toate drumurile, cu soroc a mânca vitele celor ce n-au păzit sărbătoarea.” – Fragment din cartea lectorului Antoaneta Olteanu – Mitologie română, vol. 3.

Noaptea Sf. Andrei.

-Este și prima noapte a Anului Nou dacic, se deschid cerurile, pentru că acum se întâlnesc cele văzute , cu cele nevăzute , lumina cu întunericul , se înnoiește timpul, moare haosul și se naște armonia din om și din univers.
-Astfel, noaptea de 29 spre 30 Noiembrie devine noaptea în care cerurile se deschid, lupii vorbesc, se fac ritualuri de protecție , fetele sau femeile singure își visează ursitul, iar magia domnește peste tot.
-Timpul se dilata, orele nu mai au nicio valoare și viziunile sau trăirile spirituale care cronologic durează câteva minute sunt percepute ca durând ani în șir .
-Se spune că în această noapte cel care reinstaureaza echilibrul între cele doua lumi este Sfântul Andrei, iar pentru a-l chema este bine să se facă semnul crucii cu un usturoi tăiat deasupra ușii de la intrare și a ferestrelor casei.De Sântandrei, Ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, există numeroase credințe, legate de înnoirea omului și de deschidere a unor punți misterioase între lumea celor vii și tărâmul de dincolo. În decursul timpului, tradiția populară, atât de bogată în obiceiuri, s-a îmbinat cu credința creștină, o dovadă fiind și denumirea populară a lunii decembrie, dedicată lui Sântandrei, celebrat pe 30 noiembrie.
Numirea unei luni a anului (decembrie) cu o sărbătoare din luna precedentă (noiembrie), păstrează amprenta unui străvechi ciclu de sărbători de la sfârșitul toamnei și începutul iernii, Anul Nou Dacic sau ,,cap de iarnă”.
Sărbătoarea poartă diverse denumiri: Andrei de Iarnă, Sântandrei, Moș Andrei, Indrea, și a fost dedicată unui zeu, patron al lupilor.
Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi, derivând din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), dar și de la simbolul lor, însuși steagul avea înfățișarea unui balaur cu cap de lup.
Lupul era un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustiu.
În această zi, se dezlănțuie forțele răului, dușmanii de temut ai omului, strigoii dar și animalele sălbatice (lupi), ei găsesc un moment vulnerabil în comunitatea sătească primejduindu-le viața . Strigoii sunt spirite ale celor morți, care nu au mai ajuns pe tărâmul de dincolo și, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând boli și nefericire.
Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, fiindu-i atribuită încreștinarea poporului român.
Denumit Apostolul Românilor și considerat întemeietorul Bisericii Creștine, pe meleagurile noastre, Sfântul Andrei este una dintre cele mai importante figuri ale credințelor ortodoxe. Pentru români, el a avut o importanță hotărâtoare în adoptarea religiei creștine, fiind ales pentru a evangheliza regiunile din jurul Mării Negre, Dobrogea de astăzi.
În satele noastre, această sărbătoare nu este marcată de ritualuri ieșite din comun, în afară de folosirea usturoiului, prezent în majoritatea zonelor etnofolclorice.
În ajun cât și în ziua de Sfântul Andrei este interzis să se lucreze în casă. Nu se scoate gunoiul afară, nu se dă împrumut nimic. Oamenii știu că, în noaptea Sf. Andrei, sunt lipsiți de apărare în fața spiritelor rele, că acestea sunt prea puternice pentru a fi înfruntate și se apără așteptând închiși în case, cu ușile unse cu usturoi, să treacă ceasul rău.
Bibliografie selectivă

Arhiva Muzeului Etnografic „Anton Badea”
http://www.muzeureghin.ro

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: