15 Noiembrie


Pentru majoritatea dintre noi ziua de 15 noiembrie este o zi obișnuită. Ne trezim și întâlnim nedreptatea, pile și relații necinstite precum și scumpirea prețurilor produselor la tot pasul.

Pentru locuitorii din orașul transilvănean Brașov acestea nu puteau fi tolerate. La 15 noiembrie 1987, în România comunistă condusă de Nicolae Ceauşescu, mii de muncitori de la uzina „Steagul Roşu” din Braşov s-au revoltat împotriva regimului, cauza fiind salariile mult micşorate, dar şi condiţiile proaste de viaţă în care trăiau ca urmare a măsurilor de austeritate impuse de Ceauşescu (raţionalizarea căldurii, a curentului, a apei calde, a alimentelor etc.). Revolta muncitorilor din Braşov a fost înăbuşită de intervenţia trupelor de Securitate. În urma acestor evenimente peste 500 de persoane au fost anchetate, iar dintre acestea 61 au fost condamnate.
Oameni care, învingându-şi teama şi dispreţuind moartea, au cântat imnul “Deşteaptă-te române” şi au cerut căderea dictaturii comuniste.  În noiembrie 1987, muncitorii participanţi la revoltă s-au oprit în acest loc şi au strigat „Jos comunismul!” şi „Jos Ceauşescu!”.

Ei au avut curajul să lupte cu Partidul Comunist și mai ales cu temuta Securitate. Investigația ulterioară zilei de 15 noiembrie a acelui an a produs și victime, dar ecoul strigatului lor ar trebui să-l auzim și astăzi când situația noastră socială devine cu fiecare zi tot mai greu de tolerat. În schimb noi ne certăm între noi și suntem mai dezbinați decât oricând. Un strigăt al nemulțumirii noastre care se aude tot mai încet dezvoltându-se într-o complacere monstruoasa mai individualizata decât în acea zi de 15 noiembrie a anului 1987. Necerandu-ne drepturile ajungem ca ele să fie tot timpul încălcate alături de valorile noastre morale, atât cât mai există, cât și demnitatea noastră umană. Noi, aceia din ziua de 15 Noiembrie a anului 2022 suntem opera individualizarii și prea puțin a interesului comun dând tot timpul vina pe clasa politică și dorind ca ceilalți să facă o schimbare și noi nu ne schimbam. Un popor de caterincă, parșivitate, bârfă și plin de corupția dezinteresului față de țară, popor și generațiile viitoare. Noi nu merităm generația zilei de 15 noiembrie a anului 1987 și ar trebui să nu ne mai recunoaștem patrioți cât timp nu punem în practică imnul național “Deșteaptă-te, române “.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: