Întâlnire cu o fată care citește


Intalneste-te cu o fata care citeste. Intalneste-te cu o fata care isi cheltuie banii pe carti in loc de haine, care are probleme cu spatiul de depozitare deoarece are prea multe carti. Intalneste-te cu o fata care are o lista de carti pe care ar vrea sa le citeasca si care a avut un abonament la biblioteca inca de la doisprezece ani.

Gaseste o fata care citeste. Vei sti ca ai gasit-o pentru ca va avea intotdeauna o carte in geanta ei. Ea este cea care se uita cu iubire la rafturile din librarie si cea care plange de fericire atunci cand gaseste cartea pe care si-o dorea. Vezi tipa ciudata care miroase paginile unei carti vechi intr-un anticariat? Asta e cititoarea. Ea nu poate rezista sa nu simta mirosul paginilor, mai ales cand sunt ingalbenite de vreme.

Este fata care citeste in timp ce sta la coada la acea cafenea de pe strada. Daca arunci o privire la cana ei, frisca pluteste deasupra, pentru ca ea a fost deja absorbita. Pierduta in lumea autorului. Aseaza-te. Ar putea sa te ignore, deoarece majoritatea fetelor citioare nu le place sa fie intrerupte. Intreab-o daca ii place cartea.

Cumpara-i o alta ceasca de cafea.

Spune-i ce crezi cu adevarat despre Murakami. Vezi daca a trecut de primul capitol al cartii Fellowship. Da-ti seama ca, daca spune ca a inteles Ulysses-ul lui James Joyce, spune asta doar pentru a suna isteata. Intreaba-o daca ii place Alice din Tara Minunilor sau daca ar vrea ea sa fie Alice.

E usor sa te intalnesti cu o fata care citeste. Ii poti oferi carti cadou de ziua ei, de Craciun si la aniversari. Da-i darul cuvintelor, in poezie, in cantec. Da-i Neruda, Pound, Sexton, Cummings. Intelege ca ea stie diferenta dintre carti si realitatea creata de Dumnezeu. Ca ea pur si simplu incearca sa-si faca viata putin mai asemanatoare cu cea din cartea preferata.

Trebuie sa incerce, macar.

Minte-o. Daca intelege contextul, va intelege ca a trebuit sa o minti. In spatele cuvintelor se afla alte lucruri: motivatie, valoare, nuanta, dialog. Nu va fi sfarsitul lumii.

Dezamageste-o. O fata care citeste stie ca esecul duce intotdeauna la punctul culminant. Aceste fete inteleg ca toate lucrurile se vor sfarsi, dar ca poti scrie intotdeauna o continuare sau ca poti incepe din nou si din nou si inca sa fii eroul. Aceasta viata este menita sa aiba cate un raufacator sau doi.

De ce sa fii speriat de tot ceea ce nu esti? Fetele care citesc inteleg ca oamenii, la fel ca personajele, se dezvolta. Cu exceptia celor din seria Twilight…

Daca gasiti o fata care citeste, tine-o aproape. Daca o gasesti treaza la ora 2 dimineata, strangand o carte la piept si plangand, fa-i o ceasca de ceai si o tine-o in brate. Poate ca o vei pierde pentru cateva ore, dar ea se va intoarce intotdeauna la tine. Va vorbi despre cum personajele din carte sunt reale, pentru ca pentru un moment, ele chiar exista.

O vei cere in casatorie intr-un balon cu aer cald. Sau in timpul unui concert rock. Sau complet intamplator, data viitoare cand e bolnava. Sau pe Skype.

Vei zambi atat de tare incat te vei intreba de ce inima ta nu a explodat si nu a sarit inca din piept. Veti scrie povestea vietii voastre si veti avea copii cu nume si gusturi ciudate. Veti umbla in timpul iernilor impreuna, iar ea Il va recita pe Keats, in timp ce iti scutura zapada pe cizme.

Intalneste-te cu o fata care citeste, pentru ca meriti. Meriti o fata care iti poate oferi cea mai colorata viata posibila. Daca ii poti da doar monotonie si jumatati de promisiuni, atunci iti este mai bine singur. Daca vrei lumea si lumile dincolo de ea, intalneste-te cu o fata care citeste.

Text preluat ^_^

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

One thought on “Întâlnire cu o fată care citește

  1. Hello, i thinkk hat i saw youu visiterd mmy weeb sitre so i camee too “return thee favor”.I’m attemptiing tto
    ind thiings too enhance my wweb site!Isupposee its ok too usee sopme
    of you ideas!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: