“Farmacistul de la Auschwitz ” de Patricia Posner


A citi o carte despre lagărul de concentrare de la Auschwitz înseamnă inevitabil un proces de emoții, sentimente și consum psihic. Practic cu fiecare carte citită despre acest subiect se schimbă ceva în interiorul nostru. Cartea “Farmacistul de la Auschwitz ” nu este o carte pe lângă care să trecem impasibili și să bifam o carte citită. Are două părți, la fel de terifiante care ne pot trimite la meditație și la conștientizarea răului. Într-adevăr “Farmacistul de la Auschwitz ” șochează prin personajul său principal, Viktor Capsesius, farmacist în lagărul de concentrare de la “Auschwitz”. Personajul a fost acela care alături de Josef Mengele decidea, în momentul ajungerii evreilor și nu numai, cine mergea la gazare și cine mergea spre baracile lagărului. Originar din Miercurea Sibiului, Capsesius avea în subordinea sa Zyklon B precum și tot ceea ce aveau nevoie medicii naziști pentru a efectua atrocele experimente pe oameni. Ceea ce șochează în egală măsură în carte, foarte bine nuanțata ideea de autoare sprijinită de documente, este modul în Capsesius a încercat, după finalul celui de-al doilea război mondial, să scape nevinovat față de atrocitățile comise. Condamnat în lipsă de regimul comunist din România în anul 1946 la moarte rămâne în Gopingen unde americanii nu reușesc să-l condamne la pedeapsa capitala. Scăpat de procesele aliaților sau a Companiei “Farben” care livra Zyklon B și diferite substanțe sau medicamente necesare lagărului de la “Auschwitz ” deschide o farmacie în orașul său în anul 1951. Opt ani mai târziu, cu zâmbetul pe buze, găsim pe Capsesius pe banca acuzaților în cadrul procesului de la Frankfurt în urma căruia este condamnat la aproape nouă ani de închisoare din care a efectuat doar doi ani. Mai șocantă este atitudinea sa în ultimii ani înainte de moarte când consideră că a fost obligat să muncească ca și farmacist în lagăr fără a obține avantaje financiare, ceea ce binenteles că nu a fost adevărat. Moare în anul 1985 fără mustrări de conștiință pentru participarea la genocidul produs în lagărul de concentrare de la “Auschwitz”.

În cazul în care doriți să citiți cartea “Farmacistul de la Auschwitz ” vă recomand să încercați înainte să nu vă înarmați cu partea dumneavoastră sensibilă. Toate detaliile cărții vă vor duce spre conștientizarea unui rău a cărui actori foarte mulți au scăpat nepedepsiți. Ceea ce completează tabloul lui Capsesius este acela al soției și copiilor lui care până în ultima clipă consideră că a fost doar o victimă a regimului nazist din lagărele de concentrare. Dacă considerați că aceste rânduri v-au ajutat să citiți cartea vă mulțumesc anticipat. Cel puțin autoarea Patricia Pasner a reușit să scoată în evidență simbolul nazismului care comitand atrocități neînchipuite de ființa umană caută să obțină avantaje și să scape nepedepsit. Într-o frază v-am descris pe Victor Capsesius care reprezintă chiar răul care, pentru a scăpa nevinovat, afirmă că de fapt a făcut bine oamenilor din lagărele de concentrare. “Farmacistul de Auschwitz ” este o carte care merită citită și constientizata în privința formelor de rău de care sunt capabile ființele umane împotriva altor oameni, fapt care a rămas și în zilele noastre. Lectură plăcută vă doresc dragi cititori ai acestor rânduri și vă mulțumesc pentru răbdarea citirii lor!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: