Legenda lui “Vidrar Vânătorul “


Locul pe care s-a construit barajul lacului de pe Argeș, de sub cetatea lui Negru –Vodă, numită de mulți Cetatea lui Vlad Țepeș, se numește Vidraru, de la un voinic înalt și frumos al cărui nume era Vidraru, vânător vestit, care reușea să vâneze atâtea vidre încât era gata-gata să le stingă neamul.
Într-o zi o vidră s-a prefăcut într-o fată frumoasă ca o zână și când vânătorul cel voinic trecea pe malul apei, o găsit-o pe aceasta plângând. Întrebată de ce plânge, fata a răspuns că i-a scăpat salba în apă și că nu îi este necaz de mahmudele, cât de faptul că gherdanul era o amintire de la mama ei pentru că îi dăduse acest colier pe patul de moarte.
Flăcăul s-a oferit să îi aducă prețiosul obiect cu condiția să îi fie soție, condiție pe care fata a acceptat-o bucuroasă. Când băiatul a intrat în vâltoarea apei, fata s-a aruncat și ea făcându-se din nou vidră, luându-l și pe el în fundul apei.
De atunci locul s-a numit Vidraru în amintirea vânătorului de vidre, însurat cu o vidră care l-a dus cu sine în adâncuri.
Legendă culeasă de studenta Amalia Bostan, de la bătrânii din Aref-Arges, în mai 2022.
Legenda a fost spusa localnicilor de inginerul Paul Lazăr Tonciulescu, șeful de șantier al muncitorilor care au construit Hidrocentrala Vidraru, anii 1960-1970. (Text preluat)

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: