La mulți ani, soldat român!


   În ziua de 25 octombrie în fiecare an sărbătorim ziua armatei. Însă această zi este despre și cu soldați nu despre deciziile politice care au implicat armata. Așa că dacă vrem astăzi urarea corectă este “La mulți ani soldat român!”.
Soldatul care îmbrățișându-și părinți și poate iubita pleacă de acasă pentru a se înrola în armată. El care se urcă în trenul spre terenurile cazarmei unde va începe antrenamentul pentru luptă. Unde pornind spre câmpul este conștient că s-ar putea ca în orice moment un glonț, un obuz sau orice altă armă ar putea în orice moment ca să-i însemne moartea. Stând în tranșee și urmărind dușmanul să se hrănească cu hrana din conserve sau orice altceva comestibil și să bea apă de unde poate găsi. Jucând cărți sau alte jocuri de noroc cu soldați ai căror corpuri va trebui să le lase în urmă în goana pentru supraviețuire. Va râde și glumi cu cei cu care s-ar putea să le vadă părțile corpului împrăștiate și din nou va alerga după viață. În momentele de pauză să le scrie celor lăsați acasă că este bine și sufletul său să fie de piatră. Să dorească să se ascundă de boli, de furtună sau de zăpadă și oboseala care-și găsește odihna pe pământul însângerat. Soldatul care știe că războiul este distrugere de suflete, de oameni și de vieți prin mii de gloanțe, bombe și tot ceea ce-l înconjoară. De asemenea eroii sunt aceia care a căror viață a fost curmata nemilos mult prea devreme și el soldatul, un om anonim, se întoarce acasă la viața care niciodată nu va mai fi la fel după ce zgomotul armelor și al strigatelor morților nu se mai aud. Va fi nevoit să-și ducă viața de acasă cu povara morților și a sufletului împietrit până în ziua în care politica va decide că este din nou vremea distrugerii existenței umane.
Această zi este despre acei anonimi care au murit în locurile apropiate sau îndepărtate pentru a fi din nou pace între oameni. Noi aceia de astăzi prin falsitatea noastră care-i preamarim ar trebui ca în ceasul al douăsprezecea să ne dăm seama că nu-i merităm. Faptul că avem o țară frumoasă și conducători nedemni ne face și pe noi complici într-un război în care corpurile rămân și sufletele impietresc pe zi ce trece pierzând ceea ce soldații ne-au adus cu atâta trudă: libertatea. La mulți ani soldaților care au făcut, fac și vor face parte din armata română înainte și după Carei, 25 octombrie 1944 !

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

One thought on “La mulți ani, soldat român!

 1. Felicitări pentru superba postare ! 🙂
  În DECEMBRIE 1989 românii strigau sacadat :
  ” ARMATA e cu NOI ” 🙂
  dar din păcate ,în 2022 ,
  ARMATA nu mai e cu NOI 😦
  ci cu ei, cu guvernanții ,
  adică cu slugile occidentului …………………

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: