Posibila capcană a protecției părinților


Un șoricel a fost dus de mama lui în vârful unui borcan umplut cu boabe gustoase. Mama era tare mândră de isprava ei. Șoricelul tânăr era atât de fericit să găsească atât de multă mâncare în jurul său, să fie mereu cu stomacul șoricesc plin, încât nu a ajuns niciodată să simță nevoia să alerge sau să aibă vreo preocupare în a-și procura singur mâncarea.
Bineînțeles că locul confortabil pe care i l-a asigurat încă de mic mămica nu l-a îndemnat să coboare și să-și caute singur hrana. Pe măsură ce s-a bucurat de bobițele gustoase și ușor obținute, într-o bucată de timp, a ajuns la poalele borcanului fără să sesizeze cât de adâncă este capcana acelui bine.
Acum este blocat și nu mai poate ieși din asta. Acum , pentru a supraviețui va depinde doar de mămicuța care va trebui să alerge o viață întreagă să-i aducă puișorului, care este astăzi mai mare decât ea, grăunțe în același borcan, pentru ca el să poată să supraviețuiască.
Din dragoste părintească și ocrotire excesivă fostul pui și-a irosit viața fără a avea șansa să-și aleagă singur boabele ce i-ar fi plăcut și nici șansa să cunoască măcar altceva ce i-ar fi putut plăcea în viață. Din pură dragoste, dar și din protecție excesivă, el a devenit în timp o grijă permanentă a acelei mame și nu un sprijin pentru ea.
Câteva învățături pentru noi, părinții, din pilda aceasta !? Șoriceii tineri învață si ei ceva?

  • Plăcerile pe termen scurt pot duce la capcane de lungă durată,
  • Dacă lucrurile vin ușor și te simți confortabil, ești prins în capcana dependenței,
  • Când nu îți folosești abilitățile, vei pierde mai mult decât abilitățile tale. Îți pierzi șansa de a-ți face singur alegerile în viață.
  • Decizia corectă trebuie luată la momentul potrivit, altfel vei pierde tot ce ai.
    Copile, nimic nu vine usor în viață sau… dacă vine usor, este foarte posibil să nu merite pe termen lung. Fă alegile tale! Câștigă-ți încrederea în tine!
    Învață să alegi, asumă-ți riscuri, gustă viața din plin!

sursa : net

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: