Iubirea și nevoia de a fi iubit


În iubire nu există un târg de genul “te iubesc pentru că mă iubești “. Nici nu se strigă iubirea atunci când avem nevoie de ea. Pentru că atunci când iubim deja știm partenera de ceea ce are nevoie la fel cum știe și ea. Dorind să întreținem iubirea și chiar să o dezvoltăm vom urma exemplul următor:

Frida Kahlo i-a spus soțului ei:
“Nu-ți cer să mă săruți, nici să-mi ceri scuze atunci când cred că greșești. Nu-ți voi cere nici măcar să mă îmbrățișezi atunci când am cea mai mare nevoie să o faci. Nu-ți cer să-mi spui cât de frumoasă sunt, chiar dacă e o minciună, nici să-mi scrii ceva frumos. Nici măcar nu-ți voi cere să mă suni ca să-mi spui cum ți-a trecut ziua, nici să-mi spui că ți-am lipsit , nici să-ți pese de mine atunci când sufletul meu este la pământ și, desigur, nu-ți voi cere să mă susții în deciziile mele. Nici nu-ți voi cere să mă asculți atunci când am o mie de povești să-ți spun. Nu-ți voi cere să faci nimic, nici măcar să-mi fii alături pentru totdeauna.
Pentru că dacă trebuie să-ți cer,
nu le mai vreau.”

Pentru că de fapt aici este complexitatea și partea profundă a iubirii să daruim partenerei ceea ce suntem noi ca și cum ne-am dărui nouă. Să o iubim, ascultăm și îngriji în același mod în care le facem pentru noi. Iubirea pornește din a iubi partenera în același fel în care ne iubim pe noi. A face toate acestea din instinct este de a deveni o singură ființă cu două inimi care, chiar dacă bat diferit au aceleași versuri. Cum iubirea reprezintă împlinirea desăvârșirii umane ea nu presupune frică și nici condiții pentru că și-ar pierde esența încrederii totale. Dacă ne temem să iubim sau să pierdem iubirea înseamnă că nu este iubire. Este doar o formă de atracție dusă până la nivelul îndrăgostirii care nu acceptă defectele partenerei. A iubi până la urmă este a avea un imperiu de sentimente cu o parteneră care nu are nevoie de funcții ci doar de completare a întregului.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

3 thoughts on “Iubirea și nevoia de a fi iubit

  1. Bună. Țin minte că ne-ai recomandat tu, în urmă cu ceva timp, o carte… „Contesa din Toscana”. Am terminat-o și eu azi. Superb volum! Mulțumim pt recomandare!
    O zi frumoasă!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: