Perceperea democrației


În 22 decembrie 1989 liderul Partidului Comunist Român și președintele României, Nicolae Ceaușescu, a fugit cu elicopterul din București. Acea zi se presupune a fi începutul democrației. Faptul că a ajuns până la Târgoviște și că fiind prins și în urma unui simulacru de proces a fost condamnat la moarte alături de soția sa, Elena Ceaușescu, fiind executat în ziua de 25 decembrie a anului 1989 reprezintă dorința cercurilor ascunse de a pune punct regimului său.
  În aceste condiții poporul român fiind în perioada Crăciunului și a Anului Nou sărbătorea democrația. Prima impresie despre noul regim era că fiecare persoană este liberă putând ca să vorbească ceea ce vrea și să facă ceea ce dorește. Din acea zi de 22 decembrie a anului 1989 a ieșit la iveală ura românilor împotriva lucrurilor impuse. Cu alte cuvinte românii au devenit rebeli ieșind în stradă crezând că partea în care toată lumea va lucra și va avea bani suficienți cât să trăiască bine se va păstra din fostul regim comunist. Dându-și seama unele persoane că este imposibilă dorința care se dorea moștenită din vechiul regim s-au apucat de lucruri ilegale în mai mică sau în mai mare măsură în funcție de posibilități. Mai departe odată cu trecerea anilor dându-și că orice neajuns nu va fi rezolvat în stradă ori românii au preferat ca să plece în afara țării pentru a munci ori au rămas în țară devenind frustrați și letargici. Din prima categorie ilegală avem politicienii în marea lor parte, iar din cea de a doua categorie, a persoanelor care s-au mai întors, avem “descurcăreții ” și oamenii care încearcă ca să trăiască.
  Astfel acel început ratat din perioada postdecembrista a creat percepția democrație care există și în ziua de astăzi. România este condusă în mare parte de ilegali, existând oamenii care s-au descurcat prin diferite mijloace și oamenii care trăiesc de la un salar la celălalt. Oricum ilegalii impun oamenilor simpli cuvântul pe care poporul român urăște pe față și sincer din ziua de 22 decembrie 1989 și până astăzi. De asemenea cuvântul “restricții” și-a găsit ura retroactiva după 45 de ani de comunism și altfel să nu ne mirăm că percepem democrația după propriul interes și nevoi. Oricum nu am fost pregătiți de comunism și prin urmare nu suntem pregătiți nici de democrație. Așa că să nu ne așteptăm să știm cum să gestionam perioada actuală, oameni ilegali sau cinstiți, pentru că pur și simplu nici nu ne pricepem, dar și nici nu vrem un alt regim politic. Până la urmă nu ne așteptăm la nimic bun de la oamenii politici ilegali pentru și-au creat un sistem unde nu contează oamenii ci ideea ilegală. Categoric nici de la noi atât timp cât trăim din moștenirile trecutului și nostalgii ceaușiste să nu avem prea mari așteptări de bine. Așa este lăsat ca să fie poporul român prin voia sa! Dumnezeu să ne ajute ca să mergem înainte căci lateral și întortocheat tot mergem și știm cu toții unde suntem!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: