Nana Moskouri


“Îmi plac lucrurile simple, sunt simplă şi eu.”
Nana Mouskouri
-La 13 octombrie 1934 s-a nãscut cântăreața Nana Mouskouri, o legendă a muzicii greceşti, care a vândut aproximativ 400 de milioane de albume în întreaga lume, într-o carieră fabuloasă întinsă pe mai bine de cinci decenii, ceea ce o face una dintre cele mai bine vândute artiste ale muzicii internaţionale din toate timpurile. Nana Mouskouri, pe numele său real Ioanna Mouschouri, s-a născut la 13 octombrie 1934, în Chania, Insula Creta.
În anul 1937 se stabileşte cu familia la Atena, copilăria fiind marcată de lipsuri materiale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, perioadă care a marcat-o şi care i-a influenţat viaţa şi cariera, dar care i-a oferit o adevărată „lecţie de altruism“. Tatăl ei a fost unul din membrii mişcării anti-naziste din Atena. Însă Nana era un copil talentat şi ambiţios, încă de la vârsta de 6 ani remarcându-se prin calităţile sale vocale, dar şi printr-un timbru vocii cu totul special.
A urmat cursurile Conservatorului, unde a fost admisă în anul 1950 la grupa de operă, însă s-a îndrăgostit de jazz şi de cluburile de noapte în care cânta, fiind nevoită să îşi întrerupă studiile în momentul în care profesorii au aflat de pasiunea ei. Compozitorul Manos Hadjidakis a remarcat-o într-unul dintre cluburile în care interpreta – clubul Zaki din Atena, şi a început să îi compună piese muzicale.
În anul 1957 înregistrează prima sa melodie – „Fascination”, în engleză şi greacă.
În anul 1962, înregistrează, la New York, un album de muzică americană de jazz intitulat „The Girl From Greece Sings”, alături de Quincy Jones, cu care cucereşte lumea.
În anul 1963 se mută la Paris, apoi reprezintă Luxemburgul în finala concursului Eurovision cu melodia „Force de Prier”.
Însuşi Harry Belafonte a fost impresionat atât de tare de talentul ei, încât i-a propus să participe alături de el la un turneu.
Melodiile de pe discurile sale au fost interpretate şi înregistrate în multe limbi inclusiv greacă, franceză, engleză, germană, italiană, portugheză, spaniolă, ebraică, chineză mandarină şi maori, atrăgând admiraţia a milioane de fani de pe toate continentele.
De-a lungul carierei, a abordat diverse genuri, de la folclor grecesc la pop şi country, a colaborat cu Quincy Jones, Bob Dylan, Julio Iglesias şi a lansat peste 200 de albume.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: