Personalități ale Târnavei Mici : Ion Rițiu


Actorul Ion Rițiu s-a născut la 4 decembrie 1950, în orașul Târnăveni, județul Mureș.
A absolvit “Insitutul de Arta Teatrala și Cinematografie” din București în anul și din același an este actor al “Teatrului Național” din Târgu-Mureș.
S-a remarcat pe această scenă în zeci de roluri, ca Damis, în “Tartuffe” de Moličre; Petea, în “Patru Lacrimi” de Victor Rozov; Ionescu, în “O Scrisoare Pierdută” de I. L. Caragiale; Alfred, în “Rătăcire de Tudor Negoiță; Tânărul, în “Mincinosul” de Carlo Goldoni; Maro, în “Dundo Maroje” de Marin Derzici; Dulgherul, în “Povestea Dulgherului Și A Frumoasei Sale Soții” de Radu Stanca; Baronul Günther, în “Floriile Unui Geambaș” de Sütö András; Vlăduț, în “Adolescenții” de I. C. Cătina; Eduard, în “33 De Scrisori Anonime” de Méhes György; Ocatv Șoimu, în “Ciuta” de Victor Ion Popa; Ion, în “Ion” de Mihail Sorbul, după Liviu Rebreanu; Bimbo, în “Havuzul” de Paul Everac; Cléonte, în “Burghezul Gentilom” de Moličre; Vlad, în “A Șaptea Necunoscută” de Tudor Negoiță; Asmarandei, în “Luna De Miere” de Platon Pardău; Siropilin, în “Pelicanul” de August Strindberg; Lucentio, în “Îmblânzirea Scorpiei” de William Shakespeare; Thomas Mowbray, în “Richard Al II-Lea” de William Shakespeare; Filippas, în “Provocarea” de Kostas Asimakopoulos; Titi Albu, în “Mandache Și Tranziția” de Zeno Ghițulescu; Alec, în “Clinica Amanților” de John Chapman și Dave Freeman; Abel Znorko, în “Variațiuni Enigmatice” de Eric-Emmanuel Schmitt, etc.
În 1983 era distribuit de regizorul Sergiu Nicolaescu în filmul “Duelul”, rolul lui Rică Păsărin, apoi a jucat în alte filme regizate de acesta ca: “Noi, cei din linia întâi” (1985)- Căpitan de infanterie; “Ciuleandra” (1987)- Puiu Faranga; “Mircea” (1989)- Baiazid; “Coroana de foc” (1990); “Oglinda” (1993); “Templul tăcerii” (1994); “Supraviețuitorul” (2008)- Cristian Vasile; “Poker” (2010)- Marcel.
Ion Rițiu locuiește în orașul Târgu-Mureș și este căsătorit cu actrița Ilka Kilyen. Împreună au 2 copii, Daniel și Krisztina.

Surse: m.wikipedia.org

http://www.cinemagia.ro

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: