Cu bine, Roger Federer!


Aseară la Londra s-a retras “Domnul 20 de turnee de Grand Slam” sau un adevărat lord. Oricâte titluri ar avea, 103 în total, numele său este Roger Federer. Născut în ziua de 8 august a anului 1981 la Basel, un adevărat senior al tenisului și-ar fi făcut debutul la București în anul 2004. De atunci au urmat în cariera sa de 25 de ani, 1526 de meciuri la simplu şi 223 la dublu, fără să abandoneze vreun joc. A avut cel puţin o serie de 194 de meciuri consecutive câştigate. Roger Federer a fost lider ATP timp de 310 săptămâni, dintre care 237 au fost consecutive (2 februarie 2004 – 18 august 2008). Este deţinătorul recordului de cel mai în vârstă lider ATP (36 de ani în anul 2018) şi de săptămâni consecutive în fruntea clasamentului mondial. Federer are în palmares 20 de trofee de grand slam la simplu: şase la “Australian Open”, unul la “French Open”, opt la “Wimbledon” şi cinci “US Open” consecutive. A stabilit recorduri de victorii la grand slamuri – 369, de semifinale – 46 şi de sferturi de finală – 58. A obţinut 1251 de victorii în circuitul ATP, fiind depăşit doar de Jimmy Connors (1.274). În plus, Federer a câştigat 103 trofee la simplu şi opt la dublu în circuitul ATP, dar şi de şase ori Turneul Campionilor. Este deţinătorul recordurilor de trofee obţinute la Basel (10), Halle (10), Wimbledon (8), Cincinnati (7) şi Turneul Campionilor (6). În întreaga sa carieră, Federer a obţinut premii totale de 130.594.339 dolari.

Înainte de toate acestea în întreaga sa carieră ne-am bucurat de rivalitatea legendară dintre Roger și Rafael Nadal. O confruntare pe terenul de tenis, dar plină de respect în afara lui. Nu se putea altfel ca la gala retragerii lui Roger Federer să nu fie și Rafa și nu se putea să nu curgă gândurile lor. O ultimă minge, un ultim voleu și un ultim “set și match Roger Federer ” s-a auzit. Ultima dată după 1500 de partide și multiple victorii Roger s-a deplasat la arbitrul de scaun, a salutat publicul și s-a așezat pentru a-și lua geamantanul care anunța plecarea sa din tenisul profesionist. Numai că aseară la Londra în drumul despărțirii de tenis alături de el a fost și adversarul său, Rafa, curgând lacrimile ultimei partide de tenis. Aceste legende ale tenisului dovedesc că și marii campioni, oricât de duri ar părea au lacrimile lor. Noi, publicul spectator imposibil să nu simțim cel puțin o fărâmă de regret atunci când Roger Federer spune adio tenisului profesionist. Rămâne în urma sa o poveste demnă de a fi scrisă în analele sportului așa cum, nu peste mult timp, din păcate, vom scrie despre Rafa Nadal, Novak Djokovic sau în fotbal despre retragerile lui Cristiano Ronaldo sau Messi. Numai că, spre deosebire de fotbal, rivalii din tenis, Roger și Rafa, și-au vărsat lacrimile, și-au strâns mâinile și s-au încurajat asemenea unor buni prieteni. Oricum terenul de tenis va rămâne mai gol fără Roger Federer și lumea sportului pierde un lord al sportului și înainte de toate câștiga un om. Cu bine, Roger Federer și-ți mulțumim pentru tot ceea ce ai lăsat tenisului și nouă privitorilor sportului cel mai demn și plin de respect dintre toate sporturile!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: