Din cutia cu amintiri: Analfabetism a mediului


Nu am înțeles niciodată cum, pur și simplu, devenim proprietari din senin asupra pădurilor, pământului sau aerului. Partea cu actele de proprietate am priceput-o, dar nu pot ca să-mi dau seama cum ajungem ca să le distrugem. Devenim proprietari asupra unei păduri care a fost plantata cu zeci de ani înainte de nașterea noastră și brusc ne trezim că avem o secure sau o drujbă ca să o ucidem. Chiar suntem în situația de a arunca totul pe partea politică atunci când din pur egoism noi ca oameni ajungem ca să distrugem copacii. Nu este de ajuns că le luăm fructele mai este nevoie ca să fim torționari de păduri cu ocazia sărbătoririi Crăciunului căci vezi Doamne! așa este tradiția. Ne derogam drepturi care nu ne aparțin și dăm vina pe austrieci sau pe partea politică când noi suntem mai vinovați decât ei. Dacă am fi nevinovați am planta puieți atunci când cumpărăm un brad, dar sunt slabe șanse ca acest lucru să se întâmple.

De asemenea ne luăm dreptul asupra pământului și pur și simplu cultivam ajungând ca suprafețele întinse de 238391 de kilometri pătrați să le vindem străinilor. Noi românii am fost părtași și complici în momentele în care clasa politică și-a îndesat buzunarele de gologani și acum dăm vina pe ei. Românii unde au fost în acele momente? Am fost cumpărați cu făină, conserve de fasole cu ciolan afumat și acum cu mici sau bere pentru a-și vedea de propria ogradă. Acum ne plângem și înjurăm politicul pentru viața noastră, dar când puteam ca să facem o schimbare în anul 1990 ca să-i votăm pe Ion Rațiu sau Radu Câmpeanu am râs de ei că au papion și strigam că “nu ne vindem țara”. Pe cine am votat în schimb de trei ori ca să fie președinte al României? Pe Ion Iliescu și acum așteptăm ca să moară că el este de vină pentru toate relele noastre. Oricum nici nu ne-am vândut țara ci am oferit-o pe gratis celui mai ieftin și parșiv cumpărător care a dat clasei politice șpagă și nouă un colț de pâine.

Nu în ultimul rând devenim proprietari ai aerului prin mașinile noastre și dăm vina pentru poluarea lui pe un Combinat cu foarte mulți angajați. Decât să rarim frecvența cu care călătorim în care ne cumpărăm toate nimicurile toxice de la un kilometru distanță de casă vrem ca mii de angajați să devină șomeri. Capra vecinului este mai bine ca să moară decât a noastră care este sănătoasă și cu botniță pe gură. Oricum primim mici și bere sau o sută de lei pentru botnite așa că într-adevăr nu merită efortul behaitor. Având în vedere că ne pricepem la toate lucrurile de pe Pământ și știm ca să facem foarte puține aspecte practice nu ne miră situația puținilor cititori de cărți, iar numărul celor care mai înțeleg ceva din ele este și mai scăzut. Suntem astfel un popor cu zeci de diplome asemenea sultanului Baiazid, dacă tot ne plac manelele și datul din buric, “puse una peste alta” care este analfabet în ceea ce privește privește viața în comun și binele poporului român. Până la urmă dacă ne descurcăm noi nu este nici măcar un sens ca să ne mai intereseze viața restului locuitorilor spațiului carpato-danubiano-pontic. Țara tot arde și babele sau moșii se piaptănă căci coafura rezistă în orice condiții de viață!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: