13 Septembrie- Ziua Pompierilor


Pompierul este simbolul curajului și a altruismului. Oamenii care luptă indiferent de situație ca să-i ajute pe ceilalți. În momentul în care sună alarma pompierii pornesc spre pericol fără să știe dacă acela va fi sau nu va fi ultimul lor drum. Pentru că ei intervin în cadrul incendiilor, a inundațiilor sau dacă anumiți oameni sau animale sunt în zone greu accesibile și viața lor este în pericol. Pentru că astăzi este ziua lor vă propun să facem un scurt istoric al semnificației zilei de 13 septembrie.

După izbucnirea Revoluţiei din 1848, guvernul a încercat să menţină raporturi bune cu Poarta Otomană. La început, tactica revoluţionarilor a avut succes, iar otomanii au evitat să intervină la nord de Dunăre, însă, presaţi de ruşi, în septembrie 1848, turcii au trimis un corp de armată la Bucureşti.

În data de 13 septembrie a anului 1848, otomanii se aflau în Dealul Spirii, acolo unde un regiment românesc tocmai primise noile drapele de luptă. Cei 166 de pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu mărşaluiau spre cazarma din Dealul Spirii, pentru a da onorul drapelului purtat de colegii lor de arme. Intersectându-se cu cei 6000 de ieniceri, de la o altercaţie minoră dintre un ofiţer turc şi un român, s-a ajuns la o adevărată bătălie. Bătălia din Dealul Spirii a reprezentat un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluţiei de la 1848, fiind ultima confruntare dintre forţe exclusiv româneşti şi tuceşti.

În memoria pompierilor sacrificiului lor din acea zi, astăzi, cu ocazia zilei Pompierilor vrem să le mulțumim tuturor pompierilor pentru munca lor, să le transmite admirația noastră și este clar că fără ei am fi mult mai neajutorați. La mulți ani tuturor pompierilor din România!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: