

Atunci când vorbim despre critica literară din județul Mureș este inevitabil să nu vorbim și despre personalitatea lui Ion Chinezu. Născut în ziua de 15 august a anului 1894 personalitatea sa este regăsita în fața școlii din locul său de naștere, Sântana de Mureș, sat aflat la aproximativ cinci kilometri de orașul Târgu Mureș.
Ion Chinezu este cel mai important cronicar din Ardealul interbelic, continuând tradiția inițiată de Ilarie Chendi. Studiază la București și Budapesta, este licențiat după Marea Unire din 1918, iar la Cluj susține teza de doctorat „Aspecte din literatura maghiară ardeleană. 1919-1929”. Colaborează cu marele lingvist Sextil Pușcariu, cu publicistul Victor Papilian. În demersul său folietonistic, și-a îndreptat atenția, în cronica sa de întâmpinare și în studii, asupra scrierilor lui Lucian Blaga, Gib Mihăiescu, Ion Barbu, Pavel Dan. Nu și-a adunat în timpul vieții, în volum, aceste cronici, cu excepția studiilor dedicate lui I. Negoițescu, care au apărut în „Pagini de critică”. Din cauza contextului istoric neprielnic, pentru un timp, nu are drept de semnătură, însă realizează sub pseudonim multe traduceri din literatura maghiară și universală (merită menționată aici „Casa Buddenbrook. Declinul unei familii” de Thomas Mann). Bogata corespondență cu Lucian Blaga, Mihail Dragomirescu, I. M. Rașcu, Ion Agârbiceanu, Vasile Băncilă, Giulio Bertoni, profesor la Universitatea din Roma, Emil Cioran se regăsește în arhiva Muzeului Național al Literaturii Române.
Vremurile fiind neprielnice literaturii de calitate, decât din punct de vedere propagandistic, moare departe de satul natal în orașul București în ziua de 10 decembrie a anului 1966 lăsând în urma sa un mare gol în presa și cultura mureșeana.
Surse: m.wikipedia.org